Σπίντλα: Έτοιμοι να βρούμε μία λογική λύση για την εξίσωση των ορίων ηλικίας

Δευτέρα, 06 Απριλίου 2009 13:00
UPD:13:39

«Συζητήσαμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο και είμαστε έτοιμοι για να βρούμε μια λύση λογική και κατάλληλη», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Το θέμα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Βλαντιμίρ Σπίντλα στο ΥΠΟΙΟ.

«Συζητήσαμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο και είμαστε έτοιμοι για να βρούμε μια λύση λογική και κατάλληλη», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Σπίντλα.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Σπίντλα επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις αλλά για μια κοινή εργασία. Πρόκειται, πρόσθεσε, για ένα έργο πολύπλοκο και ογκώδες. Το έργο αυτό το ξεκινήσαμε και προχωράμε. Όπως σημείωσε, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα λύσης, αλλά πολλές εναλλακτικές λύσεις.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας έγινε γνωστό ότι θα δημιουργηθούν δύο ομάδες εργασίας, η μία στην Αθήνα και η άλλη στις Βρυξέλλες για να επεξεργαστούν τα στοιχεία, μέσω των οποίων θα δοθεί λύση στο πρόβλημα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Επίσης, όπως είπε ο Επίτροπος, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ανταπόκριση της Ελλάδας στη χρηματοπιστωτική κρίση και πως θα χρησιμοποιηθούν καλύτερα οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Ο κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο απλουστεύεται και οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Ecofin του Απριλίου, διευκρίνισε ο κ. Σπίντλα.

Επίκαιτη ερώτηση Παπαρήγα στον πρωθυπουργό

Εν τω μεταξύ, η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατέθεσε σήμερα επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τις «αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις σε βάρος των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων».

Στην ερώτησή της, η κ. Παπαρήγα αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία επιβάλλονται αντιδραστικές, αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις σε βάρος των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και γενικότερα σε βάρος όλων των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας μας, αφού η ίδια αυτή απόφαση μετατρέπει την κύρια δημοσιοϋπαλληλική σύνταξη από κοινωνική, σε επισφαλή επαγγελματική - ανταποδοτική».

Συγκεκριμένα, ερωτά τον κ. Καραμανλή «τι μέτρα θα πάρει ώστε να μην εφαρμοστεί αυτή η απόφαση σε βάρος των γυναικών αλλά και για να μην αλλοιωθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της συνταξιοδότησης όλων των δημοσίων υπαλλήλων», καθώς και «τι μέτρα θα πάρει ώστε να αναγνωριστούν τα σύγχρονα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα