ΕΒΕΑ: «Καμπανάκι» για 38.000 επιχειρήσεις

Δευτέρα, 06 Απριλίου 2009 14:51
UPD:15:47

Όπως προκύπτει από την έρευνα, με θέμα «οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις», την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, περίπου 200.000 ελληνικές επιχειρήσεις σκέφτονται να μειώσουν το προσωπικό τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην κρίση.

Ένα βήμα πριν το κλείσιμο βρίσκονται 38.000 επιχειρήσεις στη χώρα μας, ενώ συνολικά 134.000 παρουσιάζουν ζημιές, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που διενήργησε η Κάππα Research για το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, με θέμα «οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις», την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, περίπου 200.000 ελληνικές επιχειρήσεις σκέφτονται να μειώσουν το προσωπικό τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην κρίση.

Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων συνεχίζει να βλέπει ότι θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για την έξοδο από την κρίση, ενώ σε σχέση με μέτρηση που είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο δεν σημειώνεται σημαντική αλλαγή στις προσδοκίες. Μόνο το 12% εκτιμά ότι η κρίση θα κρατήσει πάνω από τέσσερα χρόνια.

Επιπλέον, τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες κρίνουν σωστά τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ωστόσο, όπως σημείωσε στην τοποθέτησή του ο κ. Μίχαλος, το 60% των επιχειρήσεων σήμερα (που απασχολούν μέχρι 9 εργαζόμενους) αντιμετωπίζουν κάποιο είδους πρόβλημα από την κρίση.

«Αν δεν πάρουμε πρόσθετα μέτρα άμεσα το Σεπτέμβριο θα αντιμετωπίζει πρόβλημα το 70% με 80% των επιχειρήσεων στη χώρα μας και με δεδομένο ότι 38.110 επιχειρήσεις δηλώνουν στην έρευνα ότι κινδυνεύουν να κλείσουν αυτό σημαίνει ότι 60.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν πολύ σύντομα χωρίς δουλειά», υπογράμμισε.

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων τάσσεται επίσης υπέρ της διόρθωσης των στρεβλώσεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, της μείωσης του δημόσιου τομέα, της διόρθωσης των στρεβλώσεων της αγοράς και ενίσχυσης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας καθώς και ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας για να αποφευχθούν οι απολύσεις.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε ότι «για να μην εκμεταλλευτούν επιτήδειοι τη νομοθεσία που υπάρχει ήδη σχετικά με την ελαστικοποίηση του ωραρίου και να διασφαλιστούν τα εισοδήματα των εργαζομένων επιβάλλεται να επεξεργαστεί η κυβέρνηση τη θέσπιση κριτηρίων για την ένταξη συγκεκριμένων επιχειρήσεων σε πρόγραμμα, ώστε να μην μπορεί να γίνει κατάχρηση της διάταξης από ορισμένους μεγάλους και να μειωθεί το εισόδημα των εργαζομένων».

Ο κ. Μίχαλος πρόσθεσε ακόμη ότι οι επιχειρηματίες είναι διστακτικοί όσον αφορά στην πραγματοποίηση επενδύσεων για τα προσεχή χρόνια λόγω της κρίσης. Για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, το ΕΒΕΑ προτείνει ένα μέρος των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ να διατεθούν για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύησης για να καλύπτεται μέρος των ασφαλιστικών εισφορών και των αποδοχών των εργαζομένων που κινδυνεύουν να χαθούν οι θέσεις τους.

Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΕΒΕΑ, κατασκευές, εμπόριο και τουρισμός είναι οι κλάδοι που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιχειρηματιών, πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Ακολουθεί με σημαντικό ποσοστό η βιομηχανία, ενώ οι τράπεζες και οι υπηρεσίες κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις.

Ο τουρισμός, οι υπηρεσίες και οι τράπεζες είναι οι τρεις κλάδοι που συγκεντρώνουν τις υψηλότερες προσδοκίες για ανάκαμψη και οι επιχειρηματίες στην πλειοψηφία τους δηλώνουν ότι στους τρεις αυτούς κλάδους θα επένδυε μακροπρόθεσμα.

Μια στις έξι επιχειρήσεις έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την κρίση ενώ πάνω από τις μισές διαπιστώνουν ότι έχουν επηρεαστεί πολύ και αρκετά. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά των επιχειρήσεων που παρουσιάζουν μείωση του τζίρου τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα