ΥΜΕ: Αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί

Δευτέρα, 06 Απριλίου 2009 16:05
UPD:16:33

Αυξήσεις στα κόμιστρα και συγκεκριμένα σε κλιμακωτή αύξηση στη μονή και διπλή ταρίφα των ταξί ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών.

Η αύξηση της μονής και διπλής ταρίφας θα υλοποιηθεί σε τρεις περιόδους, ώστε να υπάρχει έλεγχος και αξιολόγηση ανά εξάμηνο της τήρησης του μέτρου από πλευράς ταξί.

Η συνολική αύξηση στη μονή ταρίφα θα είναι της τάξεως του 9,9% και θα δοθεί σε τρεις περιόδους ανά εξάμηνο. Το Μάιο του 2009 η μονή ταρίφα από 0,36 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέλθει σε 0,48 ευρώ, σε 0,60 ευρώ από τον ερχόμενο Νοέμβριο και σε 0,72 ευρώ από τον Μάιο του 2010, με παράλληλη αξιολόγηση.

Η διπλή ταρίφα από 0,68 ευρώ ανά χιλιόμετρο που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 0,84 ευρώ το πρώτο εξάμηνο, σε 1,05 ευρώ το δεύτερο και σε 1,20 ευρώ το τρίτο, δηλαδή 2,7% αύξηση κάθε φορά.

Η αύξηση αυτή παρέχεται κλιμακωτά, ώστε στον ενδιάμεσο χρόνο να αξιολογούνται τα ταξί από το ίδιο το επιβατικό κοινό αλλά και από το υπουργείο, ως προς το κατά πόσο επιτυγχάνουν τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών που έχουν αναλάβει.

Η βελτίωση αυτή συνδέεται με την καθαριότητα των οχημάτων, την εν γένει συμπεριφορά των οδηγών, την εξυπηρέτηση των επιβατών και γενικότερα με την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας και την περιφρούρηση αυτής από τον ίδιο τον Κλάδο.

Αποφασίσθηκε επίσης να μην αυξηθούν οι άλλοι συντελεστές, όπως η σημαία και η χαμηλότερη διαδρομή, ακριβώς για να μην επηρεασθούν οι κοινωνικές ομάδες χαμηλού εισοδήματος. Επίσης, αποφασίστηκε να μην αυξηθεί ο συντελεστής της μεταφοράς από και προς τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ούτε ο συντελεστής της μεταφοράς από τον οδηγό του ταξί των αποσκευών των επιβατών στα αεροδρόμια και στα λιμάνια, για να μην επηρεασθεί το κόστος για τους τουρίστες που φθάνουν στην Ελλάδα.

Η ενδιάμεση αξιολόγηση θα γίνεται όχι μόνο από την Πολιτεία αλλά και από το ίδιο το επιβατικό κοινό, με την κατάθεση σχολίων και παραπόνων στον τηλεφωνικό αριθμό 1019.

Το νέο κοστολόγιο αποτελεί εξορθολογισμό του κομίστρου και στην ουσία δεν αποτελεί αύξηση τιμολογίου, σημειώνει το ΥΜΕ.

Το υπουργείο Μεταφορών αποφάσισε επίσης την αύξηση του κόστους του τηλεφωνικού ραντεβού του ταξί από 2,80 ευρώ που είναι σήμερα σε 3-5 ευρώ και τούτο προκειμένου να υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων ραδιοταξί.

Αποφασίστηκε τέλος, η πιλοτική χρήση ορισμένων λεωφορειολωρίδων εκτός δακτυλίου, όπως και στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι τις 15 Ιουλίου 2009 και αφορά έμφορτα ταξί (με επιβάτη, αλλά χωρίς δικαίωμα να αποβιβάζουν ή να επιβιβάζουν επιβάτες), ώρες εκτός αιχμής (10-13:00 το πρωΐ, από 18:00 - 21:00 το βράδυ), μόνο εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα έως Παρασκευή).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα