Κανονιστικό πλαίσιο εισαγωγής σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων

Δευτέρα, 06 Απριλίου 2009 18:10
UPD:18:49

Την οριστικοποίηση του κανονιστικού πλαισίου εισαγωγής και διαπραγμάτευσης των Σύνθετων Χρηματοοικονομικών Προϊόντων (ΣΧΠ) αποφάσισε το δ.σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου είναι αποτέλεσμα εκτεταμένων διαβουλεύσεων τόσο με εγχώριους και αλλοδαπούς υποψήφιους εκδότες όσο και άλλους φορείς της αγοράς ενώ έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη και το κανονιστικό πλαίσιο των σημαντικότερων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στα οποία διαπραγματεύονται ΣΧΠ.

Το ΧΑ, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, με την τροποποίηση των αντίστοιχων αποφάσεών του διευρύνει την ποικιλία των διαπραγματευόμενων αξιών στις αγορές του και κατά συνέπεια και των επενδυτικών επιλογών των επενδυτών. Παράλληλα, συγκλίνοντας περαιτέρω με τις αναπτυγμένες αγορές, παρέχει πλαίσιο διαπραγμάτευσης και εκκαθάρισης ΣΧΠ που διέπεται από απλότητα, σαφήνεια, ρευστότητα και διαφάνεια.

Λίγα λόγια για τα ΣΧΠ

Τα ΣΧΠ αποτελούν ένα από τα πιο γοργά αναπτυσσόμενα προϊόντα του χρηματοοικονομικού κλάδου. Αρχικά αποτέλεσαν προϊόν που βρήκε απήχηση κυρίως σε μεγάλους χρηματοοικονομικούς οίκους και θεσμικούς επενδυτές. Οι έντονες όμως διακυμάνσεις που παρουσίασαν οι αγορές τα τελευταία χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα τα ΣΧΠ να καταστούν ιδιαίτερα δημοφιλή ανάμεσα και στους ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι αναζητούσαν τρόπο να βελτιώσουν τη σχέση απόδοσης/κινδύνου των επενδύσεών τους ανάλογα με τις προτιμήσεις τους, αλλά και να υλοποιήσουν προσωπικές αντιλήψεις για τις τάσεις της αγοράς.

Τα ΣΧΠ, γενικά, αποτελούνται από δύο μέρη: Τη βάση του ΣΧΠ αποτελεί ένα παραδοσιακό χρηματοοικονομικό προϊόν, συνήθως ομόλογο και συνδυαστικά λειτουργεί ένα παράγωγο χρηματοοικονομικό προϊόν, το οποίο δύναται να παρέχει πρόσθετη απόδοση υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Για παράδειγμα, έστω ένα προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου με αξία έκδοσης 1.000 ευρώ, διάρκεια 3 έτη, προστασία κεφαλαίου 100% και συμμετοχή 45% στην ανοδική απόδοση ενός δείκτη.

Ο εκδότης του ΣΧΠ, προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους του, θα αγοράσει ένα ομόλογο μηδενικού τοκομεριδίου διάρκειας τριών ετών και ονομαστικής αξίας 1.000€ και με το υπόλοιπο ποσό θα αγοράσει δικαιώματα αγοράς (call option) στον εν λόγω δείκτη.

Κατά τη λήξη του προϊόντος, αν η τιμή του δείκτη είναι μικρότερη ή ίση αυτής κατά την ημερομηνία διάθεσης του ΣΧΠ, ο επενδυτής θα λάβει το ποσό των 1.000€ (εγγύηση κεφαλαίου 100%). Αν είναι μεγαλύτερη, ο επενδυτής θα λάβει το 45% της θετικής μεταβολής του δείκτη. Για παράδειγμα, αν ο δείκτης έχει σημειώσει άνοδο 30% ο επενδυτής θα λάβει 1.000 + 1.000*30%*45% = 1.135€ ή απόδοση 13.5%.

Αγοράζοντας το παραπάνω προϊόν, ο επενδυτής αγοράζει την προστασία του κεφαλαίου του σε περίπτωση πτώσης της αγοράς καταβάλλοντας ως τίμημα μέρος της θετικής απόδοσης που θα έχει σε περίπτωση ανόδου της αγοράς.

Τα Σ.Χ.Π. διακρίνονται σε επενδυτικά προϊόντα τα οποία βάση του τύπου της απόδοσής τους, διακρίνονται σε προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου (capital-guaranteed products), προϊόντα αυξημένης απόδοσης σε συγκεκριμένο εύρος τιμών (yield-enhancement products) προϊόντα συμμετοχής (participation products - trackers) και προϊόντα μόχλευσης (υψηλής μεταβλητότητας τιμής).

Τα ΣΧΠ εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο και αγοράζονται και πωλούνται κατά τη διάρκεια των επίσημων ωρών διαπραγμάτευσης του χρηματιστηρίου, μέσω των μελών του, όπως ακριβώς οι μετοχές.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα