ΤτΕ: Μηδενική ανάπτυξη το 2009

Τετάρτη, 08 Απριλίου 2009 21:05
UPD:23:02

Περίπου 23.500 θέσεις εργασίας αναμένεται να χαθούν φέτος, βάσει των εκτιμήσεων του διοικητή της Τράπεζας της Ελλαδος Γιώργου Προβόπουλου από το βήμα εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Όπως ανέφερε, η απασχόληση φέτος θα μειωθεί κατά 0,5%, ενώ ο αριθμός των απασχολουμένων μισθωτών θα μειωθεί κατά 1%. Παρόλα αυτά εκτίμησε ότι το καταγραφόμενο ποσοστό ανεργίας ενδέχεται να μην αυξηθεί περισσότερο από 0,5% στο 8,3%, δεδομένου ότι ο ετήσιος ρυθμός ανόδου του εργατικού δυναμικού αναμένεται να είναι σχεδόν μηδενικός.

Γ. Προβόπουλος: Μηδαμινή ανάπτυξη το 2009

Γ. Προβόπουλος: Μηδαμινή ανάπτυξη το 2009

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη σημείωσε πως «αναμένεται στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας και μηδαμινή ανάπτυξη».

Ο κ. Προβόπουλος πρότεινε να εφαρμοστεί ένα σχέδιο οικονομικής πολιτικής με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα το οποίο όμως θα συμπεριλαμβάνει και μέτρα άμεσης εφαρμογής. Στόχος του θα είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των βασικών ανισορροπιών που τροφοδοτούν και διευρύνουν συνεχώς τα υψηλά εσωτερικά και εξωτερικά ελλείμματα. Παρά ταύτα προέβλεψε ότι το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας θα περιοριστεί φέτος στο 12,5% με 13% του ΑΕΠ από 14,4% πέρυσι, καθώς εξαιτίας της ύφεσης οι εισαγωγές θα μειωθούν περισσότερο από τις εξαγωγές.

Μεγάλο βάρος, πρόσθεσε, πέφτει στη δημοσιονομική πολιτική που θα πρέπει να θεραπεύσει χρόνιες αγκυλώσεις και υστερήσεις. Τόνισε ακόμη πως η πειθαρχία στα δημοσιονομικά είναι αναγκαία για να βελτιωθούν οι όροι εξωτερικού δανεισμού της χώρας.

Ωστόσο συνέστησε υπό τις παρούσες συνθήκες να υπάρξει ανακατανομή των δημόσιων δαπανών και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας τους, προκειμένου να στηριχθούν με στοχευμένες παρεμβάσεις οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και δεύτερον να ενισχυθούν οι δημόσιες επενδύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα