Αμεση εφαρμογή των αποφάσεων της G20 ζητά ο Τρισέ

Πέμπτη, 09 Απριλίου 2009 11:29
UPD:14:52

Ο Τρισέ αρνήθηκε να εστιάσει σε κάποιο συγκεκριμένο μέτρο, επισημαίνοντας ότι όλα είναι σημαντικά και πρέπει να ληφθούν υπόψη.

¶μεση εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων της G20, με τον μέγιστο δυνατό επαγγελματισμό, ζητά ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Ο Τρισέ αρνήθηκε να εστιάσει σε κάποιο συγκεκριμένο μέτρο, επισημαίνοντας ότι όλα είναι σημαντικά και πρέπει να ληφθούν υπόψη. «Πιστεύω ότι καλύπτουν όλες τις σημαντικές πλευρές της κρίσης», δήλωσε, σημειώνοντας πως αυτό που έχει σημασία είναι να εφαρμοστούν άμεσα και με το μέγιστο δυνατό επαγγελματισμό.

Ο διοικητής της ΕΚΤ υποστήριξε επίσης ότι τα κυβερνητικά σχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης έως τώρα δεν εφαρμόζονται πάντα αποτελεσματικά.

«Το επαναλαμβάνω. Διανύουμε περίοδο διόρθωσης των αγορών, η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη και η οποία είναι πολύ μεγάλης έκτασης», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στις εθνικοποιήσεις τραπεζών, δήλωσε ότι υπάρχουν δύο επιλογές: η πρώτη, όπου το κράτος αναλαμβάνει τον έλεγχο χωρίς να αλλάζει τον ιδιωτικό χαρακτήρα της εταιρείας, και η δεύτερη, όπου το κράτος αλλάζει το χαρακτήρα του ιδρύματος.

Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε ότι προτιμά την πρώτη επιλογή, αν και «σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ωστόσο, ο έλεγχος ενός πιστωτικού ιδρύματος από το κράτος μπορεί να είναι αναγκαίος και αναπόφευκτος».

Σημειώνεται ότι στο μηνιαίο δελτίο της, το οποίο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η ΕΚΤ προβλέπει μείωση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης έως το τέλος του έτους.

«Διαθέσιμα στοιχεία και δείκτες ερευνών υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ παρέμεινε πολύ υποτονική στις αρχές του 2009», αναφέρει η ΕΚΤ, εκτιμώντας πως θα παραμείνει ιδιαίτερα συγκρατημένη το υπόλοιπο του έτους και θα ανακάμψει σταδιακά το 2010.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα