ΤΕΜΠΜΕ: Mε αλλαγές η β' φάση του προγράμματος

Πέμπτη, 09 Απριλίου 2009 14:49
UPD:10/04/2009 13:14

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η εξέλιξη του προγράμματος διέψευσε τις «Κασσάνδρες» που στην έναρξη του μιλούσαν για αποτυχία.

Με αλλαγές σε τέσσερις βασικούς όρους έγκρισης αρχίζει η δεύτερη φάση του Προγράμματος Εγγύησης Δανείων Κεφαλαίου Κίνησης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης οι όροι του προγράμματος μεταβάλλονται στα ακόλουθα σημεία:

Κ. Χατζηδάκης: Δίνουμε βάρος στη ρευστότητα των επιχειρήσεων

Κ. Χατζηδάκης: Δίνουμε βάρος στη ρευστότητα των επιχειρήσεων

- Επιλέξιμες εταιρείες είναι πλέον όλες εκείνες που ο μέσος όρος των τριών τελευταίων χρήσεών τους (2005, 2006 και 2007) είναι θετικός.

- Το πρόγραμμα δίνει εγγύηση δανείων - όπως ακριβώς στην Α φάση αλλά δεν επιδοτείται πλέον το επιτόκιο. Το επιτόκιο υπολογίζεται όπως και στην Α' φάση (euribor+2.1).

- Μέγιστο ύψος δανείου ανά επιχείρηση είναι οι 125.000 ευρώ, με δεδομένο ότι ο μέσος όρος του ύψους του δανείο ανά επιχείρησης στην πρώτη φάση διαμορφώθηκε στις 119.000 ευρώ.

- Μειώνεται η εφάπαξ προμήθεια υπέρ του ΤΕΜΠΜΕ από το 1% στο 0,25%.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ιωάννης Μπούγας τα μέτρα αυτά έχουν την έγκριση και των επιμελητηρίων. Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξουν αλλαγές στους όρους τόσο για να αποτραπούν φαινόμενα επανακατάθεσης των κεφαλαίων στις τράπεζες, ενώ επιπλέον, το ότι σταματάει η επιδότηση του επιτοκίου είναι επιλογή της κυβέρνησης και για να μην χρειαστεί να περικοπούν κονδύλια από άλλες δράσεις του ΕΣΠΑ.

Γνωστοποιήθηκε ακόμη πως το κεφάλαιο του ΤΕΜΠΜΕ αυξάνεται κατά 1,5 δισ. ευρώ μέσω ομολόγων μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομίας, και εκτιμάται ότι θα αποδώσει μέσα στους επόμενους έξι με εννέα μήνες. Επίσης, στη δεύτερη φάση του προγράμματος αναμένεται να συμμετάσχουν 50.000 επιχειρήσεις (στην πρώτη δανειοδοτήθηκαν 27.338) το συνολικό ύψος των δανείων θα ανέλθει σε 6,3 δισ. (στην πρώτη φάση ήταν 3,2 δισ. ευρώ) και το συνολικό ύψος των εγγυήσεων στα 5 δισ. ευρώ (στην πρώτη φάση ήταν 2,5 δισ ευρώ).

Όπως ξεκαθαρίστηκε οι εταιρείες των οποίων η αίτηση είναι σε διαδικασία έγκρισης από το ΤΕΜΠΜΕ έως τις 8 Απριλίου 2009 αξιολογούνται με βάση τους όρους της πρώτης φάσης, ενώ όσες έχουν ήδη κάνει αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα αλλά δεν έχει παραλειφθεί ακόμα η αίτηση από το ΤΕΜΠΜΕ μπορούν με μια απλή δήλωση στην τράπεζα να υπαχθούν στη δεύτερη φάση.

Ανακοινώθηκε ακόμη ότι η δεύτερη φάση του προγράμματος θα λήξει μόλις καλυφθεί το ποσό των 5 δισ. ευρώ, καθώς και ότι μέχρι χθες είχαν κατατεθεί στις τράπεζες 45.000 αιτήσεις εκ των οποίων είχαν εγκριθεί 27.332 και υπολείπονται 18.000. Καταλήγοντας ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η εξέλιξη του προγράμματος διέψευσε τις «Κασσάνδρες» που στην έναρξη του μιλούσαν για αποτυχία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα