«Ίδια η πολιτική συντάξεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα»

Πέμπτη, 09 Απριλίου 2009 15:29
UPD:16:54

Kατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομίας χθες, με τη συμμετοχή των υπουργών Απασχόλησης και Οικονομίας, η κ. Πετραλιά εισηγήθηκε οι φετινές αυξήσεις στις συντάξεις όλων των ασφαλιστικών Ταμείων (πλην Δημοσίου) να είναι ποσοστιαίες και όχι εφάπαξ, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί από τον κ. Παπαθανασίου τον περασμένο Μάρτιο.

Η πολιτική συντάξεων είναι ίδια σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, διαβεβαίωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πληροφορίες για ποσοστιαίες αυξήσεις -αντί για εφάπαξ- στις συντάξεις των Ταμείων, πλην εκείνων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομίας χθες, με τη συμμετοχή των υπουργών Απασχόλησης και Οικονομίας, η κ. Πετραλιά εισηγήθηκε οι φετινές αυξήσεις στις συντάξεις όλων των ασφαλιστικών Ταμείων (πλην Δημοσίου) να είναι ποσοστιαίες και όχι εφάπαξ, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί από τον κ. Παπαθανασίου τον περασμένο Μάρτιο.

Γ. Παναγόπουλος: Η κυβέρνηση προσπαθεί να διορθώσει ένα λάθος με ένα μεγαλύτερο λάθος

Γ. Παναγόπουλος: Η κυβέρνηση προσπαθεί να διορθώσει ένα λάθος με ένα μεγαλύτερο λάθος

Ετσι, το 2009 αντί για το εφάπαξ επίδομα των 500 ευρώ που θα ισχύσει για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, οι αυξήσεις στις υπόλοιπες συντάξεις θα κυμαίνονται από 2% έως 3% ανάλογα με το ύψος των συντάξεων (2,6% - 3% για συντάξεις έως 800 ευρώ, και 2% για συντάξεις πάνω από 800 ευρώ).

«Ίδια η πολιτική σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα»

Σε σημερινή τους κοινή δήλωση, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου και η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, αναφέρουν πως η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την εισοδηματική πολιτική και την πολιτική συντάξεων για το 2009 και διαβεβαιώνουν ότι η πολιτική συντάξεων είναι ίδια σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

«Όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος 2606/1998, η πολιτική συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα είναι η ίδια με την πολιτική συντάξεων στον δημόσιο τομέα. Αυτό φυσικά και θα ισχύσει», σημειώνουν και προσθέτουν: «Χαιρόμαστε, όμως, γιατί ακόμη και αυτοί που μιλούσαν για “ψίχουλα” όταν ανακοινώσαμε την πολιτική συντάξεων, τώρα αναγνωρίζουν ότι ενισχύουμε πραγματικά τους χαμηλοσυνταξιούχους».

«Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη που θα προκαλέσει σίγουρα αντιδράσεις», δήλωσε από την πλευρά του στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 ο επιστημονικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Ρωμανιάς, ο οποίος πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί το επίδομα, όπως και στο Δημόσιο. Οι συνταξιούχοι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοτζιά για τις 10:00 την Παρασκευή.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση εμπαίζει τους συνταξιούχους

«Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση εμπαίζει τους συνταξιούχους. Ενώ δεν προχωράει σε ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, δεν εξασφαλίζει δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακα και την ιατρική φροντίδα κ.ά, γίνεται "καβγάς" για τον τρόπο που θα δώσουν τα επιδόματα ελεημοσύνης, για το αν η μείωση των συντάξεων θα γίνει μέσω των περιορισμένων αυξήσεων ή του εφάπαξ βοηθήματος», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Οι συνταξιούχοι πρέπει να καταδικάσουν αυτή την κοροϊδία και να τιμωρήσουν και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που με τις πολιτικές τους επιδείνωσαν και επιδεινώνουν συνεχώς τη θέση των συνταξιούχων και των οικογενειών τους», καταλήγει η ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

ΣΥΝ: Περισσότερη φτώχεια για πασχαλιάτικο δώρο

«Η κοινή δήλωση των δυο υπουργών, με την οποία "διαβεβαιώνουν" ότι οι πενιχρές ή ανύπαρκτες αυξήσεις που δίνονται στους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους, θα δοθούν και στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, δεν αλλάζει τίποτε όσο αφορά την πολεμική μας ενάντια σ’ αυτές τις κυβερνητικές αποφάσεις», τονίζει σε δήλωσή του ο ουπεύθυνος Εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ και μέλος της Π.Γ., Δημ. Στρατούλης.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά το νόμο 3655 του 2008, με τον οποίον ισοπέδωσε προς τα κάτω τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και κυρίως των γυναικών και των νέων, έρχεται τώρα, με τις αυξήσεις που ανακοίνωσε για τις συντάξεις, να καταδικάσει στη φτώχεια, εκτός από τους συνταξιούχους του δημοσίου, και τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα», επισημαίνει ο κ. Στρατούλης και προσθέτει κάνοντας λόγο για αντικοινωνική και απάνθρωπη κυβερνητική πολιτική σκληρής λιτότητας σε βάρος των συνταξιούχων: «Στους συνταξιούχους η κυβέρνηση δίνει ως πασχαλιάτικο δώρο ακόμα περισσότερη φτώχεια, την ίδια ώρα που παραχωρεί νέες χαριστικές ρυθμίσεις σε όσους εισφοροδιαφεύγουν και εισφοροκλέπτουν ή επί χρόνια λεηλατούν τα αποθεματικά της Κοινωνικής Ασφάλισης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα