Ηλιακός φούρνος από χαρτόνι

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2009 14:24
UPD:16:25

Ο Τζον Μπόμερ και ο ηλιακός του φούρνος αναδείχθηκαν οι μεγάλοι νικητές του διαγωνισμού που διοργανώθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση βιώσιμης ανάπτυξης «Forum for the Future» και την εφημερίδα Financial Times με θέμα την εύρεση λύσεων στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Μπόμερ κατάφερε να δώσει μία λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη –την υπερθέρμανση– μόνο με 5 δολάρια.

Ο πρωτότυπος ηλιακός φούρνος αποτελείται από δύο κουτιά από χαρτόνι που βρίσκονται το ένα μέσα στο άλλο και ένα περίβλημα από ακρυλικό που αφήνει τις ηλιακές ακτίνες να εισέλθουν σε αυτό και τις παγιδεύει. Το μαύρο χρώμα του εσωτερικού κουτιού και το αλουμινόχαρτο με το οποίο είναι καλυμμένο το εξωτερικό κουτί συγκεντρώνουν τη θερμοκρασία στη συσκευή. Ο απλός στην κατασκευή αλλά πολλά υποσχόμενος φούρνος μπορεί μαγειρεύει ρύζι, να ψήνει ψωμί και να βράζει νερό, μεταξύ των άλλων.

Στα σημαντικά πλεονεκτήματα του ηλιακού σκεύους περιλαμβάνεται ο περιορισμός της αποψίλωσης των δασών από τα τρία δισεκατομμύρια ανθρώπων που μαγειρεύουν σήμερα στη φωτιά, ενώ λύση θα προσφέρει και στα παιδιά που πεθαίνουν κατά εκατομμύρια κάθε χρόνο εξαιτίας του μολυσμένου νερού.

«Την ώρα που πολλοί επιστήμονες αναζητούν τρόπους να στείλουν τον άνθρωπο στον ¶ρη, εγώ προσπάθησα να βρω την πιο πρωτοποριακή και πρακτική λύση κατά των κλιματικών αλλαγών», δήλωσε ο εφευρέτης.

Το σχέδιο του ηλιακού φούρνου έχει ήδη δοθεί για παραγωγή σε εργοστάσιο που βρίσκεται στο Ναϊρόμπι της Κένυας με δυνατότητα παραγωγής 2,5 εκατ. κουτιών μηνιαίως.

Πηγή: CNN



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα