Αυτές είναι οι συγκινήσεις που προσφέρει το χρηματιστήριο. Πριν από ένα μήνα αν λέγαμε, πως ο μέσος όρος θα γράψει κέρδη πριν από τα μέσα Απριλίου, τόσο μεγάλα, ώστε να εξατμιστούν οι απώλειες από την αρχή της χρονιάς, θα μας έλεγαν επικινδύνως αιθεροβάμονες.
Αλλά, από τις 9 Μαρτίου ως τις 9 Απριλίου, με λιγότερες από είκοσι ανοδικές συνεδριάσεις, ο γενικός δείκτης κατάφερε να κερδίζει 4% περίπου από την πρώτη συνεδρίαση του χρόνου.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης και στην πτώση και στην άνοδο κατάφερε να πάρει στην πλάτη του την αγορά, παρουσιάζοντας σήμερα μεταβολή +2,3% από τις 2/1/2009. Το κλείσιμο της Πέμπτης ήταν το τελευταίο για την εβδομάδα και χρονικά, η τελευταία συνεδρίαση που απέχει ένα μήνα από τις 9 Μαρτίου, όταν το Χ.Α. συνάντησε το σκληρό πυθμένα για την τρέχουσα χρονιά, μέχρι στιγμής φυσικά.
Διότι κανείς ακόμα δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να υπάρξουν νεώτερα χαμηλά, ωστόσο η συνεχής άνοδος που επικράτησε τον Απρίλιο, έχει ήδη ξεπεράσει σε θετική επίδραση τον πρώτο ανοδικό μήνα της χρονιάς, ήτοι το Μάρτιο.
Για το Γ.Δ., όπως φαίνεται στον πίνακα που συνοδεύει το σχόλιο, η επίδοση του Απριλίου είναι 11,7% και η εβδομάδα των τεσσάρων συνεδριάσεων σήμαινε κέρδη 7,3%! Η κινητικότητα αφορούσε για άλλη μια εβδομάδα τους τραπεζικούς τίτλους, αλλά είναι ενδεικτικό του ανοδικού momentum που επικράτησε, πως άλλαξαν τα υψηλά μήνα στον πίνακα, με το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης, για όλα τα blue chips και όλους τους δείκτες.
Νεώτερα υψηλά μήνα διαρκώς, συνεπάγονται ανοδική ισχύ, που αρχίζει να τρομάζει εκείνους που περίμεναν και περιμένουν τα χειρότερα. Αρκετοί μάλιστα το δείχνουν, με την έκθεση που επέλεξαν να έχουν στα παράγωγα. Εύκολα επιχειρούν να τοποθετηθούν short, καθώς εκτιμούν πως θα ακολουθήσει διόρθωση, έπειτα από ένα «ράλι» που αντιστοιχεί από τα χαμηλά της 9ης Μαρτίου σε άνοδο για τον 20άρη της τάξης του 34,25%, χωρίς ενδιάμεσες στάσεις.
Ακόμα και οι παράγοντες που υποστήριζαν πως η τρέχουσα αντίδραση είναι καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, μετά τις τελευταίες συνεδριάσεις, αναγνωρίζουν την αγοραστική δύναμη που κρύβεται στις εντολές των τελευταίων δυο ημερών. Είναι πλέον σαφές ότι ξένοι θεσμικοί τοποθετούνται στο Χ.Α. εκτιμώντας, όπως και οι μισοί τουλάχιστον διεθνείς αναλυτές, πως ο σκληρός πυθμένας για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά σημειώθηκε, στο τέλος του πρώτου τριμήνου.
Οι δε αγορές, επειδή έχουν απορροφήσει τη μείωση, λόγω της ύφεσης, στα κέρδη των εισηγμένων για το πρώτο τρίμηνο, την περίοδο της ανακοίνωσής τους θα κινηθούν ανοδικά, αφού τα χειρότερα η παγκόσμια οικονομία τα άφησε πίσω.
Οι μετοχές που έδωσαν τα κέρδη
Το blue chip με την καλύτερη επίδοση μέσα στο 2009 είναι η ΙΝΛΟΤ (+42,11%) και ακολουθούν ΔΕΗ και ΕΛΠΕ με κέρδη πάνω από 27% και έπεται η ΤΙΤΚ (+25,93%). Η πεντάδα συμπληρώνεται από την ΕΕΕΚ (+12,36%).
Για την πρώτη πολλά από τα κέρδη της σημειώθηκαν τον Απρίλιο, αλλά την προ-προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η ΔΕΗ αύξησε το ανοδικό της momentum στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις. Αν και μεγαλύτερα κέρδη από τα blue chips την εβδομάδα της Μεγάλης Παρασκευής των καθολικών είχε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ +14,5% και ακολούθησαν ΔΕΗ, ΚΥΠΡ, και ΠΕΙΡ.
Στον αντίποδα με αρνητική επίδοση για φέτος ανευρίσκονται ακόμα ΑΤΕ -11,6%, ΒΙΟΧΚ -12,7%, ΕΥΡΩΒ -4,9%, ΜΑΡΦΒ (-7,4%), ΠΕΙΡ (-4,4%) ΟΠΑΠ (-3,75%), ΜΥΤΙΛ (-2,86%) και ΤΤ με τις μεγαλύτερες απώλειες (-22,1%)!
Ακόμα και από τη διαφορά της εβδομαδιαίας ανόδου του Liquid Mid σε σχέση με τον FTSE20 γίνεται σαφές πως η υψηλή κεφαλαιοποίηση κρατά το ενδιαφέρον των διαχειριστών κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. Επειδή όμως η μικρότερη κεφαλαιοποίηση έχει και μεγαλύτερη ευκολία στις υψηλές επιδόσεις, για την εβδομάδα που πέρασε, οι ΒΩΒΟΣ, ΓΤΕ, ΙΝΤΚΑ και ΦΟΡΘ παρουσίασαν διπλάσια επίδοση από το δείκτη, και τα κέρδη της ΦΡΛΚ, από την αρχή της χρονιάς, είναι τα καλύτερα όλων και ξεπερνούν το 53%.
Από τον πίνακα αποκαλύπτεται ποιες μετοχές έχουν εμφανίσει ασυμμετρία στην φετινή εξέλιξη της κεφαλαιοποίησής τους, και αν συνεχιστεί η άνοδος θα έχουν το δικαίωμα σε μεγαλύτερα κέρδη από αυτά που έχουν ως τώρα αποφέρει. Πάντως τη βδομάδα που πέρασε, οι τραπεζικές μετοχές που σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο, ήταν εκείνες που δεν είχαν αποκτήσει τον ανοδικό βηματισμό της ΕΤΕ παραδείγματος χάρη στις πρώτες εβδομάδες της ανόδου.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ