Σερβία: Σχέδιο για την υποστήριξη της οικονομικής σταθερότητας

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2009 13:46

Η κυβέρνηση της Σερβίας έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση σχεδίου οικονομικής σταθερότητας, μέσω του οποίου θα εξοικονομηθούν δημόσιοι πόροι ύψους 100 δισ. δηνάρια ή 1 δισ. ευρώ περίπου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Mirko Cvetkovic προσθέτοντας πως το 85% του ποσού αυτού θα προέλθει από τη μείωση των κρατικών δαπανών και το υπόλοιπο 15% από την αύξηση των αντίστοιχων εσόδων.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή της Σερβίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, επισήμανε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως οι βασικές αρχές του σχεδίου είναι η ενιαία προσέγγιση, η αλληλεγγύη και η συνέχεια στο χρόνο, ενώ οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του αναφέρονται στον περιορισμό του κόστους χρηματοδότησης της δημόσιας διοίκησης και στον έλεγχο της λειτουργίας των κρατικών επιχειρήσεων. Το σχέδιο αποσκοπεί επίσης στην υποστήριξη όλων όσων αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες απειλές από την οικονομική κρίση, ενώ η εξοικονόμηση κρατικών πόρων θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, όπως δημόσια έργα και επενδύσεις σε υποδομές.

O πρωθυπουργός της χώρας, κ. Mirko Cvetkovic.

Η δημοσιονομική σταθεροποίηση αποτελεί μη δημοφιλές μέτρο καθώς προβλέπει μείωση των δημοσίων δαπανών και ένταση των προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης, υποστήριξε η υπουργός οικονομικών της Σερβίας, κα Diana Dragutinovic, προσθέτοντας πως σύμφωνα με την προβλεπόμενη αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2009 το δημόσιο έλλειμμα θα προσεγγίσει το 3% του ΑΕΠ.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα