Πρόταση φοροαπαλλαγής των διασυνοριακών ερευνητικών προγραμμάτων μέσω της καθιέρωσης μια ειδικής κατηγορίας με την ονομασία «Ευρωπαϊκές Ερευνητικές Υποδομές (ΕΕΥ)» κατέθεσαν οι Βρυξέλλες, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής ΦΠΑ της ΕΕ στις 22 Απριλίου.
Η πρόταση της Κομισιόν, η οποία θα εξεταστεί από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών τις προσεχείς εβδομάδες, προϋποθέτει τα ερευνητικά προγράμματα να διεξάγονται τουλάχιστον από δύο κράτη μέλη, να έχουν νόμιμους ερευνητικούς σκοπούς και να έχουν «μη οικονομικό» χαρακτήρα.
Οι Βρυξέλλες προτείνουν την αυτόματη εξαίρεση των ΕΕΥ από τον φόρο προστιθέμενης αξίας, ο οποίος στην ΕΕ κυμαίνεται μεταξύ 15-15%. Εφόσον η πρόταση εγκριθεί, εκτιμάται ότι οι κυβερνήσεις θα στρέψουν τις δημόσιες δαπάνες που μέχρι τώρα αφιερώνονταν στην έρευνα στα «σεντούκια» των εγχώριων φόρων, ενώ εκτιμάται επίσης ότι θα περιοριστεί το περιθώριο υποβολής ανταγωνιστικών προσφορών μεταξύ των κρατών μελών.
Παρά τις συχνές διαβεβαιώσεις για φοροαπαλλαγές, η απόσπαση ουσιαστικών δεσμεύσεων από τις εθνικές αρχές μπορεί να καθυστερήσει ακόμη και χρόνια, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των ερευνητικών προγραμμάτων.
Στην πλειονότητά τους, τα κράτη της ΕΕ δηλώνουν θετικά στην πρόταση των ΕΕΥ, παρότι η παρέμβαση των ευρωπαϊκών οργάνων στις εγχώριες φορολογικές νομοθεσίες καθιστά την τελική έκβαση της πρότασης αβέβαιη.
Πηγή: The Financial Times