Προειδοποιητική επιστολή από Ε.Ε. για τα διπλώματα μηχανικών

Τρίτη, 14 Απριλίου 2009 13:07
UPD:13:08

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έλαβε προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 23.10.2008 (C-274/05) όσον αφορά την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των μηχανικών.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει της οδηγίας 89/48/ΕΟΚ, αρνούμενη να αναγνωρίσει τα διπλώματα, και ειδικότερα των μηχανικών, που χορηγήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές άλλου κράτους μέλους στο πλαίσιο συμφωνίας δικαιόχρησης.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, η Ελλάδα παρέβη επίσης τις υποχρεώσεις της βάσει της ιδίας οδηγίας, επιβάλλοντας αντισταθμιστικά μέτρα σε περισσότερες περιπτώσεις από τις επιτρεπόμενες, και εξετάζοντας το επίπεδο του εκπαιδευτικού ιδρύματος που χορήγησε το δίπλωμα.

Τέλος, η Ελλάδα παραβίασε τις διατάξεις της οδηγίας 89/48/ΕΟΚ μη επιτρέποντας στον δημόσιο τομέα τη μετάταξη σε θέσεις κλάδου ανώτερης κατηγορίας ατόμων που διορίστηκαν με βαθμό μικρότερο από αυτόν με τον οποίο θα μπορούσαν να έχουν διοριστεί αν τα διπλώματά τους είχαν αναγνωριστεί σύμφωνα με την εν λόγω οδηγία.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι στο μεταξύ η οδηγία 89/48/ΕΟΚ αντικαταστάθηκε από την οδηγία 2005/36/ΕΚ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 20 Οκτωβρίου 2007 και εδραιώνει το νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση αυτού του θέματος βάσει της οδηγίας 89/48/ΕΟΚ την οποία και διαδέχεται.

Οι πλέον πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες παραβάσεως που αφορούν όλα τα κράτη μέλη διατίθενται στην ακόλουθη διεύθυνση:

http://ec.europa.eu/community_law/index_en.htm



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα