Βουλγαρία: «Boυτιά» εξαγορών και συγχωνεύσεων

Στο πρώτο τρίμηνο
Τετάρτη, 15 Απριλίου 2009 10:24

Η αγορά εξαγορών και συγχωνεύσεων της Βουλγαρίας στο πρώτο τρίμηνο του 2009 συρρικνώθηκε δραματικά, υποστηρίζουν τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε η ISI Emerging Markets (DealWatch).

Πιο συγκεκριμένα, στους τρεις πρώτους μήνες του έτους η συνολική αξία των σχετικών συναλλαγών συρρικνώθηκε κατά 72% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 και σε απόλυτα μεγέθη προσέγγισε μόλις τα 402, 6 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο αριθμός των σχετικών συναλλαγών υποχώρησε κατά 18% (στις 27%) και υποστηρίχθηκε κυρίως από μεταβιβάσεις συμμετοχών μικρού και μεσαίου μεγέθους σε επιχειρήσεις.

Η μεγαλύτερη σχετική συναλλαγή του τριμήνου ήταν η απόκτηση του 31% της εταιρείας Central European Media Enterprises (ελέγχει τους τηλεοπτικούς σταθμούς TV2 και Ring TV) από την Time Warner, έναντι τιμήματος ύψους 177 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η απόκτηση του 30% της Corporate Trade Bank από επενδυτική εταιρεία του Σουλτάνου του Ομάν έναντι 95 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των υπολοίπων συναλλαγών είναι μικρότερη των 50 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία δεν φαίνεται να αιφνιδίασαν τους αναλυτές της αγοράς καθώς ήταν αναμενόμενα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. «Προς το παρόν οι αγοραστές είναι ανελέητοι και δεν προχωρούν στη σύναψη συμφωνιών καθώς ξέρουν πως μετά από 6 μήνες θα μπορούν να αγοράσουν κάτι σε πολύ χαμηλότερη τιμή», επισημαίνει ο κ. Βίκτορ Μάνεβ της εταιρείας MM Consult.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα