Υπόλογη βρέθηκε η βρετανική κυβέρνηση ενώπιον της Κομισιόν για την αδυναμία της να προστατέψει τα προσωπικά δεδομένων των πολιτών που υποκλέπτονται μέσω Διαδικτύου.
Οι έρευνες που διενεργεί η ΕΕ έρχονται να ρίξουν «λάδι στη φωτιά» και να ενισχύσουν τους ισχυρισμούς ότι η Βρετανία εξελίσσεται σε ένα κράτος «Μεγάλου Αδερφού», καθώς δεν προστατεύει τους πολίτες από τις καταχρηστικές διαφημιστικές πρακτικές που εφαρμόζονται μέσω του διαδικτύου.
Σε αυτό το πλαίσιο δραστηριοποιείται η βρετανική εταιρεία Phorm, η οποία έχει ανακαλύψει μια τεχνολογία που επιτρέπει στους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών να παρακολουθούν τις κινήσεις των χρηστών τους στο διαδίκτυο. Οι πάροχοι πωλούν τις πληροφορίες αυτές σε διαδικτυακές τοποθεσίες με αποτέλεσμα οι χρήστες να βομβαρδίζονται με «εξατομικευμένες» διαφημίσεις.
Για το λόγο αυτό, η ΕΕ κατηγορεί τη Βρετανία ότι κάνει τα «στραβά μάτια» σε αυτές τις αθέμιτες πρακτικές διαδικτυακής διαφήμισης. Έντονη κριτική ασκεί επίσης στη Βρετανία για την εφαρμογή τω ευρωπαϊκών κανονισμών σχετικά με την ηλεκτρονική πειρατεία και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Η επιτροπή υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να διασφαλίζουν τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των επικοινωνιών με την απαγόρευση της υποκλοπής και της παρακολούθησης των χρηστών του διαδικτύου χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Η Βρετανία έχει περιθώριο δύο μηνών να αντικρούσει τις κατηγορίες της Κομισιόν και, σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει μια αιτιολογημένη γνωμοδότηση και η υπόθεση προωθηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Πηγή: The Independent