Κλειστά τα σύνορα της Γερμανίας για το μεταλλαγμένο καλαμπόκι

Τετάρτη, 15 Απριλίου 2009 12:44
UPD:12:49

Την πρόθεσή της να απαγορεύσει τις εισαγωγές μεταλλαγμένου καλαμποκιού που καλλιεργείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες η υπουργός Γεωργίας, Iλσε Αϊγκνερ, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στον αμερικανικό κολοσσό μεταλλαγμένων σπόρων Monsanto.

Η Γερμανίδα υπουργός ξεκαθάρισε ότι στόχος αυτή της κίνησης της κυβέρνησης είναι η προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν σηματοδοτεί καθολική απαγόρευση των γενετικά τροποποιημένων σπόρων.

«Η απόφασή μου δεν είναι πολιτική, είναι μια απόφαση που στηρίζεται σε αριθμούς», διευκρίνισε η κα Αϊγκνερ. «Έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι ο γενετικά μεταλλαγμένος αραβόσιτος τύπου MON 810 κρύβει κινδύνους για το περιβάλλον», συμπλήρωσε.

Η επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί στην Ευρώπη σχετικά με το πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωση μεταλλαγμένων προϊόντων και για τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον έχει κάνει την ΕΕ μία από τις πιο δύσκολες παγκόσμιες αγορές για τη Monsanto και τους υπόλοιπους παραγωγούς αυτών των σπόρων.

Πονοκέφαλο προκαλεί στις εταιρείες βιοτεχνολογίας το δικαίωμα των κρατών να επιβάλλουν περιορισμούς στην καλλιέργεια προϊόντων που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις εκκλήσεις της Κομισιόν για ελαστικοποίηση της τοπικής νομοθεσίες και άρση ανάλογων περιορισμών από τις κυβερνήσεις.

Πηγή: The New York Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα