Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα ζητεί η ΓΣΕΒΕΕ

Τετάρτη, 15 Απριλίου 2009 21:29

Την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα Πνευματικά και τα Συγγενικά Δικαιώματα ζητεί η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ). Με επιστολή της στον υπουργό Πολιτισμού, προτείνει τον καθορισμό συνάντησης προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.

Στην επιστολή της σημειώνει μεταξύ άλλων πως «400 περίπου Επαγγελματίες - μόνο στην Αθήνα και τον Πειραιά χωρίς να συνυπολογίζονται οι παραπομπές στην Περιφέρεια- οδηγούνται κάθε μήνα στα δικαστήρια για την καταβολή εύλογης και ενιαίας αμοιβής σε ερμηνευτές και δημιουργούς. Οι κυρώσεις δε που προβλέπει ο Νόμος είναι τόσο αστικές, διοικητικές, αλλά και ποινικές. Ιδιαίτερα αυστηρές είναι οι ποινικές κυρώσεις, τουλάχιστον 1 έτος έως 5 έτη φυλάκισης και χρηματική ποινή από 2900 έως 15.000 ευρώ».

Αφού τονίζει πως αναγνωρίζει τα δικαιώματα των δημιουργών, ερμηνευτών- εκτελεστών και παραγωγών πνευματικών δημιουργημάτων, προσθέτει πως ο Ν.2121/1993, «βρίθει κενών και ασαφειών, παρουσιάζει σοβαρές λειτουργικές δυσχέρειες στην εφαρμογή του και επιπλέον δίνει σχεδόν απεριόριστη εξουσία στους φορείς συλλογικής διαχείρισης που εκπροσωπούν τους δικαιούχους, οι οποίοι όχι μόνο προσδιορίζουν αυθαίρετα και μονομερώς το ποσό της εύλογης αμοιβής, αλλά αντιμετωπίζουν συνολικά τις ΜΜΕ ως "πειρατικές"».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα