Ρωσία: Προτάσεις για νέα ενεργειακή συνθήκη

Τρίτη, 21 Απριλίου 2009 11:38
UPD:12:20

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τις προτάσεις ως ένα «βασικό έγγραφο που προσδιορίζει ζητήματα συνεργασίας στη σφαίρα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων για μία συμφωνία σε σχέση με τα διακίνηση».

Τις προτάσεις της για νέους κανόνες στην παγκόσμια ενεργειακή πολιτική προωθεί η Ρωσία, με σκοπό την αντικατάσταση της σχετική συνθήκης του 1991 που δεν επικύρωσε ποτέ η Μόσχα.

«Θα μοιράσω το έγγραφο στους εταίρους μας στο G8 και το G20 και τους γείτονές μας», όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντέντεφ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τη Φινλανδή ομόλογό του Τάρια Χαλόνεν στο Ελσίνκι. Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τις προτάσεις ως ένα «βασικό έγγραφο που προσδιορίζει ζητήματα συνεργασίας στη σφαίρα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων για μία συμφωνία σε σχέση με τα διακίνηση».

Σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομικό σύμβουλο του προέδρου, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, οι προτάσεις αφορούν όλα τα είδη ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης και της πυρηνικής.

Παρόλο που η Μόσχα υπέγραψε την Ενεργειακή Συνθήκη του 1991, στη συνέχεια αρνήθηκε να την επικυρώσει, ισχυριζόμενη ότι δεν περιελάμβανε σημαντικούς παίκτες στον τομέα της ενέργειας και ότι ευνοούσε τις χώρες τη Δύσης που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα