Τα στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδος είναι αυτά που κοινοποιήθηκαν από την Αθήνα για την παρελθούσα χρονιά. Δεν είναι η Εurostat που δίνει αυτά τα στοιχεία, αλλά η Ελλάδα. Τα στοιχεία αυτά κοινοποιήθηκαν από την Ελλάδα και δεν αμφισβητούνται, τόνισε η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Αλμούνια, Αμέλια Τόρες, κατά τη σημερινή ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου.
Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αριθμοί είναι πάνω από τις προβλέψεις των προηγούμενων μηνών, που είχαν γίνει από την ίδια τη χώρα, αλλά και από την Κομισιόν, ανέφερε η εκπρόσωπος του κ. Αλμούνια, ενώ σε ερώτηση αν μέρος του ελλείμματος αυτού μπορεί να μεταφερθεί στο επόμενο έτος, η κ. Τόρες απάντησε ότι τα στοιχεία αφορούν το 2008 και για το 2009 «θα πρέπει να περιμένουμε».
Δικαιολογώντας τις αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στοιχείων πολλών κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Αλμούνια σημείωσε πως η διατύπωση των οικονομικών προβλέψεων είναι, υπό τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες, ένα εξαιρετικά επικίνδυνο εγχείρημα.
Η Ελλάδα, παρατήρησε η κ. Τόρες, δεν είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. όπου σημειώνεται επιδείνωση των δημοσιονομικών της, σε σχέση με τα στοιχεία που είχε προβλέψει η Ευρωπαϊκη Επιτροπή τον Ιανουάριο
Σε περιόδους οικονομικής κρίσης -εκτίμησε- είναι λογικό να έχουμε αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στοιχείων, καθώς λόγω της κρίσης, σε πολλές χώρες μειώνονται τα δημόσια έσοδα και αυξάνονται οι κρατικές δαπάνες.
Η κ. Τόρες έκανε λόγο για ευρεία επιδείνωση της κατάστασης των δημόσιων οικονομικών στα κράτη μέλη της ΕΕ και σημείωσε ότι πολλοί διεθνείς οργανισμοί- και όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- έχουν διαψευστεί στις προβλέψεις τους σχετικά με την πορεία της οικονομίας.
Τέλος, ερωτηθείσα ειδικά για την Ελλάδα αν ισχύει ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% μέχρι το 2010, η κ. Τόρες απάντησε θετικά, τονίζοντας ότι αυτός είναι και ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.
Σε ερώτηση εξάλλου, αν στην παρούσα φάση υπάρχει χρονικός στόχος για την εξάλειψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων (μηδενικά ελλείμματα), η εκπρόσωπος του κ. Αλμούνια απάντησε ότι ο στόχος αυτός είναι θεωρητικός, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό όριο. Πρώτα -τόνισε- θα πρέπει να περιμένουμε την ανάκαμψη της οικονομίας και μετά να θέσουμε στόχους για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Προς το παρόν -συμπλήρωσε- αυτό που προέχει είναι να διορθωθούν τα υπερβολικά ελλείμματα (πάνω από το 3% του ΑΕΠ) που παρουσιάζουν κάποιες χώρες.