Μπαρόζο: Η κρίση του φ. αερίου δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009 18:31

«H ενωμένη Ευρώπη, ήδη, έχει χαράξει τους βασικούς άξονες της πολιτικής, η οποία θα αποτρέψει το ενδεχόμενο επανάληψης παρόμοιων κρίσιμων καταστάσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Δριμύ κατηγορώ εναντίον των υπευθύνων για την πρόσφταη «κρίση του φυσικού αερίου» εξαιτίας της οποίας, όπως ανέφερε, ευρωπαίοι πολίτες, μεταξύ των οποίων και πολλοί Βούλγαροι, έμειναν χωρίς θέρμανση,με θερμοκρασίες Κελσίου κάτω από το μηδέν, απηύθυνε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο από το βήμα του διεθνούς ενεργειακό φόρουμ υψηλού επιπέδου στη Σόφια. Τόνισε μάλιστα πολλές φορές πως μια τέτοια κρίση δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ.

«Το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης(ΕΕ).Ιδιαίτερα από τον περασμένο Ιανουάριο και μετά, όταν το θέμα αυτό μεταμορφώθηκε από αφορμή θεωρητικού προβληματισμού των ειδημόνων σε πρακτικό πρόβλημα,που προκάλεσε έντονη ανησυχία στους πολίτες της ΕΕ» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μπαρόζο και δήλωσε υπερήφανος γιατί η Ευρώπη «κατάφερε να αντιμετωπίσει την κρίση αυτή με ενότητα, αλληλεγγύη και ομοφωνία».

Σημείωσε ακόμη πως «η ενωμένη Ευρώπη, ήδη, έχει χαράξει τους βασικούς άξονες της πολιτικής, η οποία θα αποτρέψει το ενδεχόμενο επανάληψης παρόμοιων κρίσιμων καταστάσεων».

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμπεριληφθούν «ισχυρές ρήτρες για την ενέργεια», όπως ανέφερε, στη συμφωνία συνεργασίας της ΕΕ με τη Ρωσία στη σύνοδο κορυφής τον ερχόμενο Μάιο. Παράλληλα, παρότρυνε την Ουκρανία να ενταχτεί στην αναδυόμενη ολοκληρωμένη ενεργειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης,την οποία προωθεί και στηρίζει ενεργά η ενωμένη Ευρώπη,τόνισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα