Συμφωνία με Βουλγαρία για νέο αγωγό φ. αερίου

«Πανέτοιμοι για δυναμική συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης»
Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009 20:02
UPD:25/04/2009 01:09

Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης για τη διεύρυνση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένου του νέου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδα-Βουλγαρία, υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο Βούλγαρος ομόλογος του Πέταρ Ντιμιτρόφ, παρουσία των πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Σεργκέι Στανίσεφ.

Σόφια και Αθήνα στη διακυβερνητική συμφωνία τους εκφράζουν την κοινή βούληση τους για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε ευρύ φάσμα ενεργειακών σχεδίων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αλλά και ευρύτερης σημασίας για την περιοχή της Νοτιαοανατολικής Ευρώπης.

Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου θα έχει μήκος 120-125 χιλιόμετρα και θα συνδέσει την Κομοτηνή με το Ντιμίτρογκραντ της Βουλγαρίας. Το έργο θα γίνει με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 45 εκατομμυρίων ευρώ. Ο αγωγός θα είναι «διπλής ροής» και θα μπορεί τόσο να δίνει, όσο και να παίρνει αέριο.

«Με την ευκαιρία της συμμετοχής μας στη σύνοδο στη Σόφια, θα ήθελα να τονίσω ειδικότερα, ότι με τη γείτονα χώρα Βουλγαρία συνεργαζόμαστε στενά για την προώθηση των κοινών ενεργειακών μας έργων. Στον τομέα του ηλεκτρισμού κατασκευάζουμε νέα, δεύτερη διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Δουλεύουμε μαζί για την επιτυχή ολοκλήρωση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ενώ κατασκευάζουμε έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου από την Κομοτηνή μέχρι το Χάσκοβο της Βουλγαρίας».

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους του Τύπου, οι οποίοι καλύπτουν την ενεργειακή Σύνοδο Κορυφής στη Σόφια.

Ο κ. Καραμανλής γνωστοποίησε ακόμη πως η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής δεύτερου τερματικού σταθμού για υγροποιημένο φυσικό αέριο στις ακτές του Αιγαίου.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή ασφάλεια, την οποία χαρακτήρισε μία από τις πιο σπουδαίες προκλήσεις της εποχής μας, τόνισε πως η χώρα μας υποστηρίζει την προώθηση ενός ισορροπημένου ενεργειακού μείγματος προμηθειών, πηγών και οδεύσεων. Υπογράμμισε μάλιστα πως η Ελλάδα είναι πανέτοιμη να συνεισφέρει δυναμικά στην εμπέδωση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη.

Στην παρέμβασή του στη σύνοδο κορυφής με θέμα «Φυσικό αέριο για την Ευρώπη: Ασφάλεια και Συνεργασία, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τον αγωγό Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία «σχέδιο προτεραιότητας της ΕΕ και σημαντικό μέσο της περαιτέρω διαφοροποίησης», ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για το ξεκίνημα της λειτουργίας του τμήματος του αγωγού μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας από το τέλος του 2007. Στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι με την ίδρυση της κατασκευάστριας επιχείρησης «Ποσειδώνας» τον περασμένο Ιούνιο και τον εντατικό ρυθμό των εργασιών, ο αγωγός μέχρι την Ιταλία θα είναι έτοιμος μέχρι το 2013, όπως προβλέπεται.

Κ. Καραμανλής: Aναγκαία η κατασκευή South Stream, Nabucco και ελληνο-ιταλο-τουρκικού αγωγού

Κ. Καραμανλής: Aναγκαία η κατασκευή South Stream, Nabucco και ελληνο-ιταλο-τουρκικού αγωγού

Αφού υπενθύμισε, ότι σε εφαρμογή της αρχής της διαφοροποίησης η Ελλάδα υπέγραψε τη συμφωνία με τη Ρωσία για τον αγωγό South Stream πριν ένα χρόνο, δήλωσε: «Θέλω να τονίσω ξεκάθαρα, ότι τα σχέδια South Stream, το «Ναμπούκο» και το Διαμετακομιστικό Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία είναι αλληλοσυμπληρούμενα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα