«Μέγα πρόβλημα της οικονομίας το δημόσιο χρέος»

Δηλώσεις Γ. Παπαθανασίου
Κυριακή, 26 Απριλίου 2009 11:55
UPD:14:21

Το μέγα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι το δημόσιο χρέος, σε αντίθεση με το δημόσιο έλλειμμα, το οποίο ξεπερνιέται ευκολότερα, τονίζει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου.

«Έλλειμμα άνω του ορίου του 3% έχουν και άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης και γενικότερα της ΕΕ και καταβάλλονται προσπάθειες για τη μείωσή του», αναφέρει ο υπουργός, σημειώνοντας πως, αντίθετα, το θέμα του δημοσίου χρέους εξαρτάται και από τις διεθνείς εξελίξεις.

«Εάν οι αγορές χειροτερέψουν εντός του έτους -και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αυτός- οι όροι δανεισμού θα γίνουν δυσμενέστεροι και για το λόγο αυτό έχουμε ήδη “κλείσει” το 80% του συνολικού προβλεπόμενου δανεισμού για το 2009», υπογραμμίζει.

Η πρακτική που ακολουθήσαμε, προσθέτει ο κ. Παπαθανσίου, αποτελεί δικλείδα ασφαλείας μπροστά στο ενδεχόμενο να χειροτερέψουν οι αγορές και να καταστούν δυσμενέστεροι οι όροι δανεισμού.

Όπως αναφέρει, το χρέος της γενικής κυβέρνησης από τα 204,3 δισ. ευρώ το 2006 αυξήθηκε σε 216,3 δισ. ευρώ το 2007 και ξεπέρασε τα 237,1 δισ. ευρώ το 2008.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα