Εγκαινιάστηκε ο μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός Σμοκόβου

Κυριακή, 26 Απριλίου 2009 18:59
UPD:19:56

Εγκαινιάστηκε σήμερα από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα ο μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός Σμοκόβου, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Το έργο κατασκευάστηκε από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, θυγατρική της ΔΕΗ στο Λεοντάρι Καρδίτσας. Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ, το οποίο εντάχθηκε στο επιχειρηματικό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΓΆ κοινοτικού πλαισίου στήριξης και πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου.

Η τροφοδότηση του υδροηλεκτρικού σταθμού με νερό γίνεται από το Φράγμα Σμοκόβου. Μετά την ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου του νοτιοδυτικού τμήματος του Θεσσαλικού κάμπου θα παράγονται κατά την θερινή περίοδο 10,7 GW φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας. Η λειτουργία του σταθμού, θα συμβάλλει ακόμη στην μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων με την υποκατάσταση ενέργειας που παράγεται από την καύση άνθρακα, πετρελαίου κ.λ.π.

«Με την υλοποίηση του έργου αυτού, γίνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα, για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Μια προσπάθεια, που μέσα σε 5 χρόνια, οδήγησε στον τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ από 430 MW σε 1300 MW σήμερα», τόνισε ο κ. Σιούφας, αναφερόμενος στο έργο.

Ο κ. Χατζηδάκης εξήρε, από την πλευρά του, την προσπάθεια της ΔΕΗ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες που δραστηριοποιείται με συνέπεια και δυναμισμό στον τομέα παραγωγής “πράσινης” ενέργειας. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, οι συνολικές επενδύσεις τις οποίες υλοποιεί και θα υλοποιήσει στο μέλλον η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στον τομέα αυτό μέχρι το 2014 ανέρχονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ», τόνισε.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος τόνισε στην ομιλία του ότι το έργο «έχει ως κύριο στόχο του την πλήρη εκμετάλλευση του δυναμικού υδατόπτωσης από το υπάρχον φράγμα Σμοκόβου και λειτουργεί εξαρτώμενος άμεσα από τα έργα άρδευσης του συγκροτήματος Σμοκόβου του Νομού Καρδίτσας που στόχο τους έχουν την άρδευση μιας αγροτικής έκτασης περίπου 250.000 στρεμμάτων».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα