Στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων ο χαλκός

Τρίτη, 28 Απριλίου 2009 07:52

Στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων υποχώρησε χθες ο χαλκός, εν μέσω ανησυχιών ότι η επιδημία της γρίπης των χοίρων θα βλάψει τις προσπάθειες αναζωογόνησης της οικονομίας, περιορίζοντας τη ζήτηση για βιομηχανικά μέταλλα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έθεσαν οι ΗΠΑ τις υγειονομικές μετά τον θάνατο πλέον των 100 ανθρώπων στο Μεξικό από τη νόσο και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Ν. Υόρκη, Τέξας, Οχάϊο και Καλιφόρνια. Ο Reuters/Jefferies CRB Index των 19 εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής υποχώρησε έως 1,7% εξ αιτίας των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Ο χαλκός υποχώρησε 49% πέρυσι καθώς η παγκόσμια ύφεση περιόρισε την κατανάλωση.

Ο χαλκός για παράδοση Ιουλίου υποχώρησε 6,45 σεντς, ποσοστό 3,1%, φθάνοντας στο 1,9855 δολ. η λίμπρα στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Νωρίτερα άγγιξε το 1,9505 δολ., τα χαμηλότερα επίπεδα για τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια από τις 8 Απριλίου.

Η γρίπη των χοίρων εκδηλώθηκε σε Καναδά, Ισπανία, Βρετανία και σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ, με τουλάχιστον 28 κρούσματα στη Ν. Υόρκη. Ύποπτα κρούσματα της νόσου έχουν επιβεβαιωθεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στη Ν. Ζηλανδία.

Στο London Metal Exchange (LME), ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες υποχώρησε 125 δολ., ποσοστό 2,8%, φθάνοντας στα 4.345 δολ. ο τόνος (1,97 δολ. η λίμπρα). Η τιμή του στις 2 Ιουλίου άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 8.940 δολ. ο τόνος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα