IATA: Οι ανησυχίες για τη γρίπη θα πλήξουν την αεροπορική κίνηση

Τρίτη, 28 Απριλίου 2009 16:01
UPD:16:05

«Οι αυξανόμενες ανησυχίες για την γρίπη των χοίρων ενδέχεται να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην κίνηση», εκτιμά η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορέων (IATA).

Όπως τονίζει, σε σημερινή ανακοίνωσή της, η νέα γρίπη δεν θα μπορούσε να έλθει σε πιο ακατάλληλη στιγμή για τον παγκόσμιο κλάδο αερομεταφορών, δεδομένου ότι η κίνηση συνέχισε να καταγράφει πτώση το Μάρτιο.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε τον αντίκτυπο της γρίπης των χοίρων. Είναι, ωστόσο, βέβαιο πως οτιδήποτε μπορεί να πλήξει την εμπιστοσύνη των επιβατών έχει αρνητικό αντίκτυπο στις δραστηριότητες», τόνισε ο γενικός διευθυντής της Ένωσης, Τζιοβάνι Μπινσινιάνι.

«Και η στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη, δεδομένων όλων των άλλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αεροπορικές εταιρίες», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IATA, η οποία αντιπροσωπεύει 230 αερομεταφορείς, η επιβατική κίνηση υποχώρησε το Μάρτιο κατά 11,1%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008, μετά την πτώση 10,1% που κατεγράφη το Φεβρουάριο.

Την πτωτική της πορεία συνέχισε και η κίνηση εμπορευμάτων, καταγράφοντας μείωση 21,4% το Μάρτιο. Πρόκειται για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα που υποχώρησε μεταξύ 20% και 24%.

Πριν την εκδήλωση της γρίπης των χοίρων, η ΙΑΤΑ είχε εκτιμήσει, ότι οι πιθανές ζημίες του κλάδου των αερομεταφορών ενδέχεται να ανέλθουν φέτος σε 4,7 δισ. δολάρια. Ο διευθύνων σύμβουλος της Finnair προέβλεψε, ωστόσο, σήμερα ότι οι αερομεταφορείς ενδέχεται να εμφανίσουν φέτος απώλειες άνω των 8,5 δισ. δολαρίων, που ανακοίνωσαν πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές του κλάδου υποχώρησαν σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, λόγω των ανησυχιών για τη γρίπη των χοίρων. Η μετοχή της British Airways και η μετοχή της Air France-KLM - συνολικά οι δύο εταιρείες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση μεταξύ των ευρωπαϊκών αερομεταφορέων στο Μεξικό - κατέγραψαν πτώση 2%.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα