Ζημίες 1,06 δισ. δολ. για την ArcelorMittal

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 10:29

Μεγαλύτερες του αναμενόμενου ζημίες ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο η μεγαλύτερη χαλυβουργία στον κόσμο, ArcelorMittal, εξαιτίας της μείωσης στις τιμές των μετάλλων, η οποία ανάγκασε την εταιρεία να «κόψει» την αξία των αποθεμάτων της.

Ειδικότερα, η χαλυβουργία εμφάνισε ζημίες 1,06 δισ. δολαρίων ή 78 σεντς ανά μετοχή – πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών – έναντι καθαρών κερδών 2,37 δισ. δολαρίων ή 1,68 δολαρίων ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Οι πωλήσεις της υποχώρησαν κατά 49% στα 15,1 δισ. δολάρια.

Η ArcelorMittal, που δημιουργήθηκε το 2006 με την εξαγορά της Arcelor από την Mittal Steel, περιέκοψε την παραγωγή της, επικαλούμενη τη συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας και την πτώση της ζήτησης. «Οι συνθήκες στην αγορά παραμένουν δύσκολες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ArcelorMittal, Λακσμί Μιτάλ.

Η εδρεύουσα στο Λουξεμβούργο χαλυβουργία έχει δαπανήσει 3,8 δισ. δολάρια σε εξαγορές από τις αρχές του 2008, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος, οπτάνθρακα και πρώτων υλών, οι τιμές των οποίων εκτινάχθηκαν πέρυσι σε επίπεδα – ρεκόρ.

Η εταιρεία έχει επαναδιαπραγματευθεί τους όρους των δανείων της, καθώς οι χαμηλές τιμές και οι μειώσεις στην παραγωγή έπληξαν τα έσοδά της, οδηγώντας σε ζημίες για δεύτερο κατά σειρά τρίμηνο. Ο συνολικός καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στο τέλος του πρώτου τριμήνου στα 26,7 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα