Έντονο είναι το ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις της γρίπης των χοίρων στα «ομόλογα μαζικής θνησιμότητας» (extreme mortality bonds), τα οποία ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των «ομολόγων καταστροφών» (catastrophe bonds).
Πρόκειται για τα προϊόντα τιτλοποίησης του κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι εκδότες σε ενδεχόμενο πανδημιών ή άλλων παγκόσμιων καταστροφών. Τα ομόλογα μαζικής θνησιμότητας καλύπτουν, ωστόσο, ένα μόνο ποσοστό των δυνητικών ζημιών που μπορεί να υποστεί ο εκδότης σε περίπτωση πανδημικής γρίπης.
Στα εξειδικευμένα αυτά προϊόντα, οι κάτοχοι των ομολόγων μπορεί να υποστούν ζημίες που ανέρχονται έως και το 100% του κεφαλαίου τους σε περίπτωση πανδημίας ή άλλων φυσικών καταστροφών που έχουν ως αποτέλεσμα ποσοστά θνησιμότητας άνω του 20%. Εν προκειμένω, λοιπόν, η μοναδική περίπτωση που μπορούν τα ομόλογα να αποβούν ζημιογόνα για τους επενδυτές είναι η καταγραφή πολλών εκατομμυρίων θανάτων εξαιτίας του ιού της γρίπης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε τον Οκτώβριο το τμήμα αντασφάλισης Guy Carpenter του κολοσσού ασφαλιστικών μεσιτειών Marsh & McLennan, σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά ομόλογα μαζικής θνησιμότητας αξίας 1,5 δισ. δολαρίων.
«Μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται μεταβολή της τιμής των εν λόγω ομολόγων, καθώς η γρίπη των χοίρων δεν θεωρείται ότι έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις», δήλωσε ο Κριστιάν Μπρεν της VP Insurance-Linked Investments, θυγατρική της ελβετικής τράπεζας Clariden Leu.
Τα ομόλογα μαζικής θνησιμότητας που βρίσκονται σήμερα σε ισχύ καλύπτουν μόνο –και μερικώς– τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιαπωνία.
«Οι δύο μοναδικές περιπτώσεις στην ιστορία που θα μπορούσαν να καταστήσουν τα συγκεκριμένα ομόλογα ζημιογόνα για τους κατόχους τους είναι η Ισπανική Γρίπη (πανδημία του 1918) και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος», αναφέρει σε μήνυμά του ο Μπρεν. «Στις περιπτώσεις αυτές μιλάμε για 10 έως 20 εκατομμύρια θύματα σε διάστημα ενός έτους»
Πηγή: Reuters