Ισχυροποίηση του ευρώ

Για τρίτη ημέρα έναντι δολαρίου και γιέν
Πέμπτη, 30 Απριλίου 2009 06:25
UPD:07:05

Ανοδικά για τρίτη ημέρα έναντι του δολαρίου και του γιέν κινήθηκε το ευρώ εν μέσω εικασιών ότι η ισχυροποίηση των ασιατικών μετοχών θα τονώσει τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα πλησίασε τα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου εν μέσω προσδοκιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μειώσει τα επιτόκια και θα αγοράσει ομόλογα για να διατηρήσει χαμηλά τις αποδόσεις. Το δολάριο και το γιέν κινήθηκαν πτωτικά μετά την ανακοίνωση της Ιαπωνίας ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε περισσότερο από τις εκτιμήσεις, περιορίζοντας τη ζήτηση για τα δύο νομίσματα ως καταφύγιο από την παγκόσμια ύφεση. Το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας κινήθηκε πτωτικά μετά την μείωση του κόστους δανεισμού από την κεντρική τράπεζα σε επίπεδα ρεκόρ.

Το ευρώ αναρριχήθηκε στο 1,3327 στις 12:10 μ.μ. στο Τόκιο από 1,3271 δολ. που ήταν χθες στη Ν. Υόρκη. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ισχυροποιήθηκε στα 130,01 γιέν από 129,61, μετά την αναρρίχησή του στα 130,25, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 17 Απριλίου. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το γιέν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στα 97,61 από 97,66.

Η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας αυξήθηκε 1,6% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, θέτοντας τέλος στις απώλειες πέντε συνεχόμενων μηνών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου στο Τόκιο. Τον Φεβρουάριο η ιαπωνική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 9,4% και τον Ιανουάριο κατά 10,1%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση ρεκόρ.

Τα επιτόκια στην Ιαπωνία βρίσκονται στο 0,1%, στις ΗΠΑ κοντά στο μηδέν και στην Ευρωζώνη στο 1,25%. Οι επενδυτές στοιχημάτισαν την εβδομάδα που πέρασε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της στις 7 Μαΐου.

Το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει το κόστος δανεισμού σε επίπεδα ρεκόρ, λέγοντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά έως τα τέλη του 2010, περιορίζοντας την ελκυστικότητα των περιουσιακών στοιχείων της χώρας. Τα επιτόκια μειώθηκαν στο 2,5%.

Το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας υποχώρησε στα 56,65 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ από 57,30 σεντς που ήταν χθες και υποχώρησε στα 55,23 γιέν από 55,98 γιέν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα