WorleyParsons: Καθυστερήσεις στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού

Πέμπτη, 30 Απριλίου 2009 08:50

Για ενδεχόμενο καθυστερήσεων στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής στο Μπέλενε, προειδοποίηση η αμερικανική εταιρεία WorleyParsons, η οποία μαζί με τη βουλγαρική Risk Engineering έχουν αναλάβει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του εν λόγω πυρηνικού σταθμού.

Η ουσιαστική αιτία για μια τέτοια εξέλιξη εντοπίζεται στην αύξηση του τελικού κόστους κατασκευής έναντι του προγραμματισμένου κόστους, ενώ το ζήτημα αυτό θα εξεταστεί κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταξύ της βουλγαρικής ενεργειακής εταιρίας (NEK), της γερμανικής ενεργειακής εταιρίας RWE, που έχει ρόλο στρατηγικού επενδυτή, και της ρωσικής εταιρείας Atomstroyexport, η οποία φέρει την ευθύνη για το συνολικό κατασκευαστικό έργο του αναφερόμενου πυρηνικού σταθμού. Η υπογραφή του συμβολαίου αναμένεται να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες.

Στο επίπεδο προσέλκυσης επενδύσεων για την ολοκλήρωση του έργου, τα επιπρόσθετα επενδυτικά κεφάλαια μπορούν να προέλθουν είτε από την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του στρατηγικού επενδυτή (RWE) είτε από τη σύναψη δανείου, μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ωστόσο, η κατάσταση περαιτέρω χρηματοδότησης του έργου επηρεάζεται αρνητικά και άμεσα από την παγκόσμια οικονομική κρίση και την έλλειψη επενδυτικών κεφαλαίων, εξέλιξη η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει στη χρονική καθυστέρηση της ολοκλήρωσής του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bta



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα