Κροατία: Πρόβλεψη για συρρίκνωση 3% του ΑΕΠ

Δευτέρα, 04 Μαΐου 2009 09:47

Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3% το 2009, λόγω των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, «βλέπει» το Ινστιτούτο Οικονομικών Προβλέψεων του Ζάγκρεμπ, ενώ, παράλληλα, επισημαίνει - στην τελευταία του έκθεση - πως η ανεργία αναμένεται να πλήξει μεγαλύτερο αριθμό ατόμων στη χώρα.

Η ανεργία εκτιμάται πως θα αναρριχηθεί στο 20%, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου, το 2009, αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους περίπου 50.000 άτομα.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής δραστηριότητας το τελευταίο τρίμηνο του 2008, η κροατική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση», τονίζεται στην έκθεση του Ινστιτούτου. «Επειτα από πτώση 0,7% το τρίτο τρίμηνο του 2008, το ΑΕΠ κινήθηκε πτωτικά κατά 0,4% το τελευταίο τρίμηνο του έτους», σημειώνουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου Οικονομικών Προβλέψεων.

Επίσης, στην ίδια έκθεση, τονίζεται η σημαντική, όπως χαρακτηρίζεται, μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας και παραγωγής του λιανικού εμπορίου, καθώς και των μη ευνοϊκών τάσεων που επικρατούν στο εμπόριο το 2009.

Οι αναλυτές του Ινστιτούτου εκτιμούν πως θα υπάρξει μεγαλύτερη μείωση, φέτος, στην ιδιωτική κατανάλωση (κατά 5,4%), στις επενδύσεις (-7,8%) και στις εξαγωγές (-10%). Επίσης, σύμφωνα με τους αναλυτές, εκτός των εξαγωγών, πτώση θα καταγράψουν και οι εισαγωγές λόγω της συρρίκνωσης στην ιδιωτική κατανάλωση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα