ΗΠΑ: Σήμερα το σχέδιο κατά της «υπεράκτιας» φοροδιαφυγής

Δευτέρα, 04 Μαΐου 2009 15:04
UPD:15:06

Στη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου πάταξης της φοροδιαφυγής των υπεράκτιων εταιρειών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Ομπάμα, βάζοντας στο στόχαστρο πολλές πολυεθνικές εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ και αρκετούς εύπορους ιδιώτες.

Με αυτή του την πρόταση, ο Μπάρακ Ομπάμα προσπαθεί να καταστείλει την πρακτική της συγκέντρωσης των κερδών σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον 700 δισ. δολάρια από εταιρικά κέρδη έχουν συσσωρευτεί σε υπεράκτιους λογαριασμούς τα τελευταία χρόνια.

Με το σχέδιο που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει ένα ακόμη βήμα, επιφέροντας αλλαγές στη νομική μεταχείριση των θυγατρικών και των πρακτικών που εφαρμόζουν οι παράκτιες εταιρείες στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τη φορολογία –όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στα υπόλοιπα ανεπτυγμένα κράτη.

«Το σύστημα που ισχύει καταστρατηγείται με πολλαπλούς τρόπους και επιτρέπει τα παιχνίδια, με αποτέλεσμα τη σχεδόν απόλυτη φοροδιαφυγή για τα πραγματικά κέρδη που παράγονται στο εξωτερικό», υποστήριξε σε χθεσινή του δήλωση ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πηγή: The Wall Street Journal



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα