«Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα για την οικοδομή αλλά ανεπαρκή»

Σύνδεσμος Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος
Δευτέρα, 04 Μαΐου 2009 15:57

Στη σωστή κατεύθυνση βρίσκονται τα μέτρα που ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΟ για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας, θα έπρεπε όμως να είναι πιο γενναία και δραστικά δεδομένης της κρίσης που διέρχεται ο κλάδος τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ).

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος επικροτεί ως σημαντικότερο το μέτρο της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου για τα στεγαστικά δάνεια (στο επιπλέον 25% του δανείου που μέχρι σήμερα δεν χορηγούσαν οι τράπεζες), σημειώνοντας πως τα υπόλοιπα τρία (μείωση αμοιβής συμβολαιογράφων, έκπτωση τόκων και βελτίωση ενεργειακής απόδοσης για τα κτήρια που χτίστηκαν πριν από το 1980) λειτουργούν συμπληρωματικά. Σύμφωνα με το ΣΟΕΒΕ, στο πακέτο μέτρων ενίσχυσης της κτηματαγοράς θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα ακόλουθα:

1) Μείωση του φόρου μεταβίβασης, για όλα τα παλαιά ακίνητα που αποτελούν είτε δεύτερη κατοικία είτε επαγγελματικό χώρο.

2) Κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) για όλα τα απούλητα και μη εκμισθωμένα ακίνητα των οικοδομικών επιχειρήσεων.

3) Αναστολή του πόθεν έσχες αναφορικά με την αγορά ακινήτων για μία τριετία, ανεξάρτητα από το αν αποτελούν πρώτη ή δεύτερη κατοικία ή εμπορικό ακίνητο.

4) Μείωση του κόστους έκδοσης των οικοδομικών αδειών για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στο πρότυπο της μείωσης του τέλους ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα.

5) Παρέμβαση στην αγορά ακινήτων με μοχλό τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, είτε μέσω της απορρόφησης μέρους του μεγάλου αποθέματος κατοικιών, είτε μέσω της διεύρυνσης των κριτηρίων ένταξης εργαζομένων στα επιδοτούμενα δάνεια και της ενίσχυσης των κινήτρων για την απόκτηση κατοικίας από τους τρίτεκνους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα