Ε.Ε.: Πρόβλεψη για συρρίκνωση 4% της ρουμανικής οικονομίας

Τρίτη, 05 Μαΐου 2009 09:08

Η ρουμανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% μέσα στο 2009, ενώ μηδενική ανάπτυξη αναμένεται για το 2010, σύμφωνα με την ανοιξιάτικη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό το βάρος των πιέσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη οικονομικής ρευστότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει την ουσιαστική κάμψη της αγοραστικής δύναμης των Ρουμάνων καταναλωτών, η οποία αποδίδεται στη μείωση των εισοδημάτων, αλλά και στη σφιχτή δανειοδοτική πολιτική των τραπεζών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη ρουμανική αγορά.

Οι αρνητικές τάσεις αναμένεται να κλιμακωθούν, με αύξηση της ανεργίας από το 5% το 2008, σε ποσοστό 8% τη διετία 2009-2010. Παράλληλα, η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος λέι ενισχύει την πρόβλεψη για αύξηση του πληθωρισμού παρά τη μείωση των τιμών στις πρώτες ύλες. Η Εθνική Ρουμανική Τράπεζα έχει προσδιορίσει ως στόχο τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού σε ποσοστό μεταξύ 3,5% και 4,5% μέχρι το τέλος του 2009, αναλόγως με την πορεία των μακροοικονομικών δεδομένων της ρουμανικής οικονομίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Agerpres



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα