Σε τροχιά αποπληθωρισμού η Σλοβενία

Τρίτη, 05 Μαΐου 2009 09:21

Η Σλοβενία εισέρχεται σε τροχιά αποπληθωρισμού, καθώς δημοσιεύματα εφημερίδων επισημαίνουν τους κινδύνους από την κατάρρευση της τιμής των προϊόντων.

Ο αποπληθωρισμός είναι ένα οικονομικό φαινόμενο που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την επικράτηση αρνητικού ετήσιου ποσοστού πληθωρισμού κάτω από το μηδέν, έχοντας ως συνέπεια την αύξηση της πραγματικής αξίας του χρήματος και αντίστοιχα τη μείωση της τιμής των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Με τη σειρά της, η μείωση των τιμών των προϊόντων προκαλεί μείωση της παραγωγής και του επιπέδου μισθών, επηρεάζοντας αρνητικά τη συνολική ζήτηση των προϊόντων και των υπηρεσιών σε μία οικονομία.

Ακόμη και στην περίπτωση που κάποιοι καταναλωτές διαθέτουν χρήματα, η κατάσταση της οικονομικής αβεβαιότητας τους υποχρεώνει να τα κρατήσουν και όχι να τα ξοδέψουν στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, συντελώντας στην κατάρρευση των τιμών προσφοράς τους στην αγορά.

Στο σημείο αυτό μπορεί να ενεργοποιηθεί η κεντρική τράπεζα, προκειμένου μέσω του μηχανισμού καθορισμού των επιτοκίων δανεισμού να ενισχύσει τη ρευστότητα της αγοράς, υπό την προϋπόθεση ότι τα επιτόκια κινούνται σε θετικά επίπεδα (επιτόκια άνω του μηδενός).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, STA



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα