Ρουμανία: «Παγώνει» ακόμα περισσότερο η αγορά ακινήτων

Τρίτη, 05 Μαΐου 2009 10:39

Μείωση της αξίας των συναλλαγών αγοραπωλησίας ακινήτων στο επίπεδο των 500 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το 2009, προβλέπει η εταιρεία Cushman&Wakefield. Η ρουμανική αγορά ακινήτων καταγράφει ολοένα και μεγαλύτερη πτώση, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2009 πραγματοποιήθηκε μόνο μία συναλλαγή μεγάλου μεγέθους ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτές της εγχώριας αγοράς η τάση υποχώρησης των τιμών στα ακίνητα είναι αποτέλεσμα της συνδυασμένης δράσης μιας σειράς παραγόντων όπως η συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και της παραγωγής (που έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών της γης, των οικοδομικών υλικών και των λοιπών δαπανών κατασκευής), ο περιορισμός της τραπεζικής χρηματοδότησης κ.α.

«Μερικές επενδυτικές εταιρείες αναλύουν την αγορά και είναι έτοιμες να προχωρήσουν στην αγορά ακινήτων από επενδυτές, οι οποίοι αισθάνονται ήδη την απουσία ρευστότητας. Οι υπόλοιπες επενδυτικές εταιρείες βρίσκονται σε ετοιμότητα. Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί το μέγεθος των συναλλαγών για ολόκληρο το 2009 αλλά περιμένουμε το σχετικό μέγεθος να προσεγγίσει τα 500 – 600 εκατ. ευρώ», υποστηρίζει ο διευθυντής της Cushman&Wakefield για τη Ρουμανία, κ. Κόστελ Φλορέα.

Βalkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα