Προβληματισμός για τη ζήτηση του Nano

Τρίτη, 05 Μαΐου 2009 11:07
UPD:11:12

Αν και η ζήτηση για το αυτοκίνητο Nano της Tata Motors είναι ιδιαίτερα ισχυρή μέχρι σήμερα, δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αναλυτών, εγείροντας ερωτηματικά σχετικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης της εταιρείας, εν όψει, μάλιστα, του δανείου που θα πρέπει να αποπληρωθεί τον επόμενο μήνα, ύψους 2 δισ. δολαρίων.

Η ινδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι παραγγελίες για το αξίας 2.000 δολαρίων αυτοκίνητό της, το χρονικό διάστημα από 9 έως 25 Απριλίου, ανήλθαν σε σχεδόν 25 δισ. ρουπίες (500 εκατ. δολάρια). Οι αιτήσεις έφτασαν στις 610.000.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για την αγορά. «Η χαμηλή ανταπόκριση για το Nano επηρεάζει αρνητικά τη μετοχή», τονίζουν οι αναλυτές της Batlivala & Karani. Όπως αναφέρουν σε σημείωμά τους, η ανταπόκριση «θα αυξήσει την άμεση απαίτηση για εξασφάλιση χρηματοδότησης εν όψει της ωρίμανσης του δανείου των 2 δισ. δολαρίων τον Ιούνιο του 2009».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκτίμηση της Angel Broking, η οποία τονίζει πως «οι dealers και οι πηγές που παρακολουθούν τις κρατήσεις ανέμεναν ότι ο αριθμός θα ξεπερνούσε τις 800.000».

Από τις αρχές του έτους, οι μετοχές της Tata έχουν αυξηθεί περίπου 60%, εν μέσω προσδοκιών για ισχυρή ζήτηση για το Nano. Μάλιστα, παρά τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι αναλυτές, κατέγραψαν και σήμερα άνοδο 3,6% στο χρηματιστήριο της Βομβάης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα