Σε άνοδο η αγορά των Third Party Logistics

Τρίτη, 05 Μαΐου 2009 16:48
UPD:16:59

Έναν από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας αποτελεί ο κλάδος των Third Party Logistics, ενώ οι υπηρεσίες αποθήκευσης καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, όππως προκύπτει από την τελευταία σχετική Kλαδική Mελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ICAP Group:

Ο κλάδος των Υπηρεσιών Logistics προς Τρίτους (Third Party Logistics-3PL) είναι ένας από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτόν δραστηριοποιούνται πολλές διαμεταφορικές και μεταφορικές επιχειρήσεις, αλλά και εταιρείες με αποκλειστικό προσανατολισμό τη παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών 3PL., Σύμφωνα με τη Μελέτη της ICAP, ο θεσμός των 3PL γνωρίζει διάδοση στα πλαίσια της γενικότερης επέκτασης του outsourcing μεταξύ των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι ως outsourcing χαρακτηρίζεται η ανάθεση συγκεκριμένων διαδικασιών μίας επιχείρησης σε τρίτους με σκοπό την επίτευξη της μέγιστης δυνατής απόδοσης των διαθέσιμων πόρων και γνώσεων της επιχείρησης στο κύριο αντικείμενό της (core business). Στην πράξη, οι υπηρεσίες logistics που παρέχονται από τις επιχειρήσεις της ελληνικής αγοράς συνίστανται στη διαχείριση εμπορευμάτων τρίτων και αφορούν σε γενικές γραμμές τις εργασίες παραλαβής, προετοιμασίας και αποστολής στους τελικούς αποδέκτες ή πελάτες των προϊόντων.

Η πλειοψηφία των εταιρειών logistics εδρεύει στην Αττική, οι περισσότερες δε από αυτές διατηρούν τις βασικές τους εγκαταστάσεις στο Θριάσιο Πεδίο (Ασπρόπυργο, Μαγούλα, Μάνδρα, Ελευσίνα) ή σε περιοχές όπως η Παιανία, το Κορωπί, το Μαρκόπουλο και το διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αρκετές από τις επιχειρήσεις του κλάδου και ιδιαίτερα όσες έχουν παρουσία και στο κλάδο των υπηρεσιών διαμεταφοράς, διατηρούν αποθηκευτικούς χώρους και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης (Καλοχώρι, Θέρμη, Ιωνία, Σίνδος). Επιπλέον, ορισμένες διατηρούν συμπληρωματικούς αποθηκευτικούς χώρους στη Λάρισα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Θήβα, στα Οινόφυτα και στο Σχηματάρι Βοιωτίας, στην Αυλώνα, στην Κόρινθο κ.α.

Κεντρικός κορμός των υπηρεσιών 3PL είναι οι αποθηκεύσεις και οι διανομές, ενώ ακολουθούν οι υπηρεσίες παρακολούθησης αποθεμάτων, αποσυσκευασίας -ανασυσκευασίας - ετικετοποίησης, λογισμικής υποστήριξης και οι λοιπές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Η ζήτηση των υπηρεσιών 3PL εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάδοση της πρακτικής του outsourcing και το βαθμό της εξοικείωσης των επιχειρήσεων με αυτή, από την αυξανόμενη σημασία και πολυπλοκότητα των δικτύων διανομής και από τις βελτιωμένες δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλαδικής μελέτης, η συνολική εγχώρια αγορά των υπηρεσιών 3PL παρουσίασε διαχρονική άνοδο καθ΄ όλη την περίοδο 1998-2007 με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 19,6%. Πιο συγκεκριμένα, το 2007 η εξεταζόμενη αγορά εκτιμάται ότι παρουσίασε αύξηση 11% σε σχέση με το 2006.

Όσον αφορά στην κατανομή της αγορά των 3PL ανά κύρια κατηγορία υπηρεσιών, εκτιμάται ότι οι υπηρεσίες αποθήκευσης (με ή χωρίς ψύξη) καταλαμβάνουν το 60% περίπου της συνολικής αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών 3PL για το 2007, ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες διανομής, οι οποίες αποσπούν μερίδιο 30%. Οι υπηρεσίες αποθήκευσης χωρίζονται περαιτέρω σε αποθηκεύσεις χωρίς ψύξη που καταλαμβάνουν το 48,4% και αποθηκεύσεις με ψύξη που καταλαμβάνουν το 11,5%. Οι υπηρεσίες αποσυσκευασίας-ανασυσκευασίας-ετικετοποίησης καταλαμβάνουν το 6,6% της συνολικής αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ η λογισμική υποστήριξη μόλις το 1,2%. Τέλος το μερίδιο των λοιπών υπηρεσιών αντιστοιχεί στο 2,0%.

Στα πλαίσια της μελέτης πραγματοποιήθηκε χρηματοοικονομική ανάλυση αντιπροσωπευτικού δείγματος 51 επιχειρήσεων για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία για το χρονικό διάστημα 2006-2007. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, το σύνολο του ενεργητικού των επιχειρήσεων του δείγματος παρουσίασε αύξηση 52,72% το 2007 σε σχέση με το 2006.

Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 83,18% έναντι του προηγούμενου έτους, ενώ οι συνολικές πωλήσεις σημείωσαν ποσοστιαία αύξηση 25,43% σε σχέση με το 2006. Το μικτό περιθώριο αυξήθηκε κατά 15,85%, ενώ το λειτουργικό περιθώριο σημείωσε ποσοστιαία αύξηση

κατά 31,64%. Τελικά, το συνολικό κέρδος προ φόρου των επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκε κατά 66,31% το 2007 έναντι του 2006.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα