Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το φορολογικό νομοσχέδιο

Τετάρτη, 06 Μαΐου 2009 08:05
UPD:09:47

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής το φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ενσωμάτωση οδηγιών, τις διατάξεις φορολογίας εισοδήματος κεφαλαίου, ΦΠΑ και το οποίο προτείνει νομοτεχνικές βελτιώσεις διατάξεων που είναι σε ισχύ, καθώς και απλοποίηση διαδικασιών.

«Το νομοσχέδιο συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αφού προβλέπει μέτρα για συγκεκριμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, μέτρα που έχουν σκοπό να τονώσουν την αγορά στη δύσκολη αυτή περίοδο» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αντώνης Μπέζας, από του βήματος της Ολομέλειας.

Απαντώντας στα πυρά της Αντιπολίτευσης περί χαριστικών ρυθμίσεων, εξυπηρετήσεων, φορολογικών απαλλαγών στο μεγάλο κεφάλαιο, έλλειψη μέτρων υπέρ των οικονομικά ασθενών και απαράδεκτων διατάξεων με την μορφή τροπολογιών, είπε πως πρόκειται για αιτιάσεις, που ουδεμία σχέση, έχουν με αυτά που περιέχονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είναι «φορολογικές ανακρίβειες και ασχετοσύνες».

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει πληθώρα χαριστικών ρυθμίσεων και φοροαπαλλαγών με συγκεκριμένους αποδέκτες (κατόχους επαγγελματικών αυτοκινήτων, ναυτιλιακές εταιρείες, μεγαλοϊδιοκτήτες, εργοληπτικές επιχειρήσεις, προμηθευτές νοσοκομείων) και που ενισχύει την αυθαιρεσία και προάγει την αδιαφάνεια. Η κυρία Κατσέλη κατέθεσε στα πρακτικά τις προτάσεις του κόμματός της για ένα «δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα».

«Λόγοι δημόσιου συμφέροντος επέβαλλαν τις ρυθμίσεις και δεν είναι άλλοι από το να αναθερμανθεί η αγορά, η οποία βρίσκεται σε κάθετη πτώση τους τελευταίους μήνες, και να διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας αλλά και για να ενισχυθούν από την αύξηση των πωλήσεων τα μειωμένα δημόσια έσοδα» αντέτεινε ο κ. Μπέζας. «Δεν μπορεί να λέγεται εδώ μέσα ότι είναι χαριστικές οι ρυθμίσεις οι οποίες εξυπηρετούν συγκεκριμένες ομάδες πολιτών» και απηύθυνε το ερώτημα: «Είναι χαριστικές οι ρυθμίσεις για τους τρίτεκνους; Είναι χαριστικές κάποιες πιθανές ρυθμίσεις για παράδειγμα για τους ελαιοπαραγωγούς, επειδή απευθύνονται σε συγκεκριμένη ομάδα πολιτών;». Ο αρμόδιος υφυπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι καθήκον της πολιτικής είναι να «εξυπηρετεί» και να διευκολύνει ομάδες πολιτών, αρκεί αυτή η «εξυπηρέτηση» να γίνεται με αντικειμενικά και γενικά κριτήρια και να υπάρχουν γενικότεροι λόγοι δημόσιου συμφέροντος.

Αναφορικά με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ ο κ. Μπέζας σχολίασε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει μονότονα «ναι» στα εύκολα, τα οποία αν εφαρμοστούν θα επιδεινωνόσουν την κατάσταση και θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος κατά 11 δις. ευρώ και επιπλέον λέει μονότονα «όχι» στα δύσκολα, που είναι όμως αναγκαία για την αντιμετώπιση της κρίσης και το συμφέρον της οικονομίας και της χώρας.

Επικρίσεις δέχθηκε εκ μέρους της Αντιπολίτευσης η τροπολογία με την οποία δίδεται παράταση στην απαλλαγή φόρου του 2% των ακαθάριστων εσόδων στις επιχειρήσεις των ΜΜΕ. Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Λ. Κατσέλη, χαρακτήρισε απαράδεκτη την τροπολογία επιχειρηματολογώντας πως «όχι μόνο γιατί στερεί έσοδα από το δημόσιο αλλά κυρίως διευκολύνουν την διαπλοκή, την αδιαφάνεια και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής, μίλησε για χαριστική διάταξη, που πρώτη φορά την έφερε το ΠΑΣΟΚ και τώρα την παρατείνει η ΝΔ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης την χαρακτήρισε σκανδαλώδη και απαράδεκτη και ζήτησε από τα κόμματα που έχουν την αναγκαία αριθμητική πλειοψηφία να προκαλέσουν ονομαστική ψηφοφορία. Ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία έκανε γνωστό με γραπτή ανακοίνωσή του και ο βουλευτής της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης.

Οι εισηγητές

Ο εισηγητής της ΝΔ, Θ. Καράογλου, χαρακτήρισε «χονδροειδή προπαγάνδα» του ΠΑΣΟΚ τα όσα επικαλείται για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, «την ώρα που στερείται παντελώς εναλλακτικής πρότασης για την έξοδο για την κρίση». Έκανε λόγο για «χρήσιμο, νομοσχέδιο που αποδεικνύει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει προβλήματα φορέων, υπηρεσιών πολιτών, ενόψει της οικονομικής ύφεσης».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Κουτμερίδης, ανάφερε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί με αποσπασματικό τρόπο, φέρνει ένα πολυνομοσχέδιο με πληθώρα φορολογικών ρυθμίσεων και «με κερασάκι πληθώρα τροπολογιών». Μίλησε για άγονη φορολογική πολιτική, για άδικο φορολογικό σύστημα και μερικές θετικές ρυθμίσεις διάσπαρτες όμως που δεν μπορούν να αποτελέσουν ένα συνολικό νομοθέτημα.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, δήλωσε την διαφωνία του κόμματός του στις ρυθμίσεις για την ίδρυση αναπτυξιακού οργανισμού της Εκκλησίας, τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις στο υπουργείο, έκανε λόγο για χαριστικές ρυθμίσεις στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, ενώ για τα μέτρα μείωσης φορολογίας στα αυτοκίνητα είπε πως ευνοούν τους επιχειρηματίες.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η ειδική αγορήτρια ¶ννα Φιλίνη είπε ότι γίνονται ρυθμίσεις υπέρ του κεφαλαίου ενώ από κει που αποστερούνται έσοδα όπως οι ΟΤΑ, τους παρέχεται η δυνατότητα να «εκμεταλλεύονται τον αιγιαλό. Ο Π. Λαφαζάνης πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα προκαλούσε ονομαστική ψηφοφορία και για την ρύθμιση με την οποία ιδρύεται αναπτυξιακού οργανισμού της εκκλησίας. «Πρόκειται για ΚΥΑ με την οποία επαναλαμβάνεται το καθεστώς παραχώρησης εκμετάλλευσης των παραλιών στους Δήμους, αυστηροποιεί τους και θεωρείται αυτονόητο ότι διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα τους», απάντησε στην κ. Φιλίνη, ο Αντ. Μπέζας.

Ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης, χαρακτήρισε ημίμετρα τα μέτρα για την μείωση του τέλους ταξινόμησης και ζήτησε πλήρη κατάργηση όλων των επιβαρύνσεων στα ΙΧ. Ανέφερε ακόμη πως δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο ανάκαμψης ούτε των οικονομικά ασθενών ομάδων, αλλά ήλωσε την συμφωνία του κόμματός του ωστόσο με τις ρυθμίσεις για τον οργανισμό της Εκκλησίας και το επίδομα στους αστυνομικούς των ΜΑΤ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα