Ανησυχία στο ECOFIN για τις «παρενέργειες» της ανεργίας

ΥΠΟΙΟ: Τα στοιχεία δεν δείχνουν εκρηκτική αύξηση στην Ελλάδα
Τετάρτη, 06 Μαΐου 2009 12:08
UPD:12:39

Βρυξέλλες,

Κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη, που θα μπορούσε να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, προβλέπει το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξαιτίας της δραματικής αύξησης της ανεργίας. Κάλεσε δε τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα αναχαίτισης και τους εργοδότες να επιδείξουν κοινωνική ευαισθησία.

Η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας (4 εκατ. άνεργοι στην Ε.Ε. τους τελευταίους 12 μήνες) και η πρόβλεψη της Κομισιόν για 8,5 εκατ. νέους ανέργους φέτος και του χρόνου ήταν το θέμα που κυριάρχησε τόσο προχθές το βράδυ στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Γιουρογκρούπ όσο και στη χθεσινή του Συμβουλίου ECOFIN.

Ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα αναχαίτισης και τους εργοδότες να επιδείξουν κοινωνική ευαισθησία.

Τον τόνο για το κλίμα που επικρατεί σήμερα στους κόλπους των κυβερνήσεων έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προέβλεψε κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και κοινωνική αναταραχή. «Η κρίση προκαλεί απελπισία σε εκατομμύρια Ευρωπαίους και δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τον εκρηκτικό χαρακτήρα που θα μπορούσε να πάρει η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Ο κ. Γιούνκερ άσκησε εντονότατη κριτική σε ορισμένες χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία), διότι αρνήθηκαν να αποδεχθούν την πρόταση της τσεχικής προεδρίας για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής με αποκλειστικό θέμα την ανεργία. Το γεγονός ότι κάποιος δεν έχει ιδέες δεν τον απαλλάσσει από την υποχρέωση να ασχοληθεί με ένα πρόβλημα, τόνισε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της Ευρωζώνης κάλεσε τους εργοδότες να αποφεύγουν πρόωρες απολύσεις και να επιδείξουν κοινωνική ευθύνη και τις κυβερνήσεις να δώσουν έμφαση σε μέτρα επανένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Eurogroup: Συνέντευξη Τύπου Χ. Αλμούνια - Ζ.Κ. Γιούνκερ

Eurogroup: Συνέντευξη Τύπου Χ. Αλμούνια - Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Ευρωζώνης επέστησε την προσοχή των κρατών-μελών στον κίνδυνο τα υπέρογκα δημοσιονομικά ελλείμματα να αποτελέσουν ένα «βαρίδι» για τις επόμενες γενιές και τα προέτρεψε να υιοθετήσουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποτρέψουν το απευκταίο αυτό ενδεχόμενο. Δεν παρέλειψε, πάντως, να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο αποπληθωρισμού.

Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης και την τόνωση της οικονομίας, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν επιπλέον μέτρα, καθώς, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «έγινε ό,τι ήταν δυνατόν», ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να επιλυθεί το πρόβλημα των λεγόμενων «τοξικών» επενδυτικών προϊόντων των τραπεζών.

Δέσμευση Παπαθανασίου

«Θεμιτές» χαρακτήρισε τις ανησυχίες των κυβερνήσεων των κρατών-μελών για την ανεργία ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος υποστήριξε ότι τα στοιχεία που έχει αυτήν τη στιγμή δεν δείχνουν εκρηκτική αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση θεωρεί την καταπολέμηση της ανεργίας ως πρώτη προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τα μέτρα που έλαβε σε ορισμένους κλάδους, όπως του αυτοκινήτου (μείωση τέλος ταξινόμησης), που απασχολεί 70.000 εργαζόμενους.

Γ. Παπαθανασίου: Οπου χρειάζεται παρέμβαση θα γίνει

Γ. Παπαθανασίου: Οπου χρειάζεται παρέμβαση θα γίνει.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, ο κ. Παπαθανασίου επεσήμανε ότι κανένας δεν γνωρίζει σήμερα με βεβαιότητα πότε θα τερματιστεί η κρίση, αν και υπάρχουν κάποια σημάδια που δημιουργούν ελπίδες για σταθεροποίηση της κατάστασης το δεύτερο εξάμηνο και μικρή ανάκαμψη το 2010.

Πάντως, παρά τη δραματική επιδείνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2009, η κυβέρνηση εμμένει στο στόχο που έχει θέσει, αλλά και τη δέσμευση στο πλαίσιο του ECOFIN για επαναφορά το ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2010. Δεν το κάνουμε μόνο επειδή το ζήτησε η Κοινότητα, αλλά διότι είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

Τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα κάνει μια ενδιάμεση αξιολόγηση για την πορεία εσόδων και δαπανών και στη συνέχεια θα ενημερώσει τους εταίρους της. Οπου χρειαστεί να γίνει παρέμβαση, θα γίνει, κατέληξε ο κ. Παπαθανασίου.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα