Eντυπωσιακή άνοδο σημείωσε ο Nikkei

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2001 10:31

Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο μηνών σημείωσε στη σημερινή συνεδρίαση ο δείκτης Nikkei με πρωταγωνιστή τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας.

Το κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο ήταν ιδιαίτερα θετικό από την έναρξη των συναλλαγών μετά την εντυπωσιακή αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/11/15/177596.htm και την είδηση ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της Hewlett Packard ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/11/15/177581.htm .

«Αρχίζω να πιστεύω ότι η επιδείνωση της αμερικανικής οικονομίας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου δεν είναι τόσο μεγάλη όσο εκτιμούσα αρχικά», δήλωσε Ιάπωνας χρηματιστής σχολιάζοντας τη σημαντική αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Πολλοί, πάντως, παραμένουν επιφυλακτικοί επισημαίνοντας ότι ασφαλέστερα συμπεράσματα για την καταναλωτική συμπεριφορά των Αμερικανών θα εξαχθούν από τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα. «Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις του Δεκεμβρίου θα είναι καθοριστικά. Εάν αυτά δεν είναι θετικά, τότε τα αποθέματα των επιχειρήσεων θα αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται και θα γίνουν νέες απολύσεις», δήλωσε στέλεχος της Skandia Asset Management.

Θετική επίδραση είχαν, επίσης, τα νέα από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, οδεύει προς το τέλος του.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 4% και διαμορφώθηκε στις 10.489,89 μονάδες, στο υψηλότερο σημείο από τις 6 Νοεμβρίου. Ηταν η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος του Nikkei από τις 14 Σεπτεμβρίου. Σημαντικά κέρδη, της τάξεως του 2,50%, κατέγραψε και ο δείκτης Topix, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.044,56 μονάδες.

Η μετοχή της Sony εκτινάχθηκε κατά 9,76% ευνοημένη από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για το ύψος των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ. Η ιαπωνική εταιρεία βασίζει σημαντικό μέρος των εσόδων της στην αμερικανική αγορά. Σημαντική άνοδο, για τον ίδιο λόγο, σημείωσε και η μετοχή της Canon, η οποία έκλεισε ενισχυμένη κατά 6,20%.

Μεγάλη άνοδο (4,43%) σημείωσε και η μετοχή της NttDoCoMo. Ο μεγαλύτερος όμιλος παροxής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Iαπωνία προέβη σε συμφωνία συνεργασίας με τη φινλανδική Nokia http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/11/15/177580.htm .

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο σχεδιασμό και την κατασκευή ημιαγωγών. Oι μετοχές της Toshiba και της Tokyo Electron ενισχύθηκαν κατά 4,42% και 8,71% αντιστοίχως. Τα κέρδη για τη μετοχή της Advantest ανήλθαν σε 3,82%.

Σημαντική άνοδο σημείωσε, τέλος, και ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών με αιχμή τη μετοχή της Mazda, η οποία ενισχύθηκε κατά 7,69%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα