Παρέμβαση ΥΠΑΝ για ρύθμιση των τιμών ζητά ο ΣΕΛΠΕ

Πέμπτη, 07 Μαΐου 2009 16:38
UPD:17:19

Ουσιαστική παρέμβαση, που στόχο θα έχει τη σωστή λειτουργία των ανεξάρτητων ελεγκτικών οργανισμών για τη ρύθμιση των τιμών στην αγορά, ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) από το υπουργείο Ανάπτυξης, με αφορμή το πρόστιμο που επέβαλε στον ΟΤΕ η ΕΕΤΤ.

Ειδικότερα, σχετικά με το πρόστιμο ύψους 2 εκατ. ευρώ το οποίο επεβλήθη στον ΟΤΕ, για καταχρηστική συμπεριφορά δεσπόζουσας θέσης όσον αφορά αθέμιτες τιμολογιακές πρακτικές, ο ΣΕΛΠΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει τα ακόλουθα:

«Όταν το επιβληθέν από την ΕΕΕΤ πρόστιμο, αν και όσο τελικά καταλήξει να πληρωθεί, είναι μόνον 2 εκατ. ευρώ, ενώ το παράνομο έσοδο ήταν 3,1 εκ ευρώ είναι προφανές ότι συμφέρει η εξακολούθηση των παράνομων υπερτιμολογήσεων με την μέθοδο των εναρμονισμένων πρακτικών και νοοτροπιών καρτέλ οι οποίες επικρατούν στην Ελληνική αγορά».

Ο ΣΕΛΠΕ υποστηρίζει ότι ανάλογες είναι και οι επιβολές προστίμων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπου τα επιβαλλόμενα ποσά είναι μικρότερα από τα έσοδα τα οποία καρπούνται οι παρανομούσες επιχειρήσεις και δεν εισπράττονται στο ακέραιο, αν ποτέ εισπραχθούν.

«Ας κάνει επιτέλους κάποιος υπολογισμό πόσα αφαιρέθηκαν από την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών τόσα χρόνια που η τιμή του φρέσκου γάλακτος ήταν 1,5 ευρώ το λίτρο, ενώ σήμερα με απόφαση των ίδιων εταιριών η τιμή κατέβηκε στο 1 ευρώ, ενώ στην Ευρώπη πουλιέται ακόμη 30%-40% φθηνότερα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Σε ποιες τσέπες πήγαν και πηγαίνουν οι διαφορές αυτές και πόσο ζημίωσαν τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, καθώς τα χρήματα αυτά έλειψαν από τις τσέπες των καταναλωτών και φυσικά από τις πωλήσεις των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης;», διερωτάται ο ΣΕΛΠΕ.

«Μην απορούμε λοιπόν γιατί οι τιμές τραβούν την ανηφόρα σε ορισμένους και μόνο γνωστούς κλάδους της οικονομίας εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης, που έχει σαν συνέπεια την σημαντική μείωση του πληθωρισμού, την δραματική αύξηση της ανεργίας, την μείωση της τουριστικής κίνησης ,την πιστωτική ασφυξία που συνοδεύεται από κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την συρρίκνωση της ζήτησης».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα