Διπλάσιες σε αξία από τις εξαγωγές αγαθών - παρά τις σημερινές δυσχέρειες λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης - είναι οι προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγές υπηρεσιών οι οποίες μακροπρόθεσμα είναι θετικές.
Αυτό προκύπτει από την έρευνα του ειδικού συμβούλου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Αντώνη Συγκελάκη, η οποία παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση σε ξενοδοχείο της Αθήνας.
Η έρευνα, που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών.
Η χώρα μας στον τομέα των υπηρεσιών κατέχει την 22η θέσεη στον κόσμο, πραγματοποιώντας - ανάλογα με το μέγεθός της - πολύ σημαντικές εξαγωγές. Κατέχει μια από τις σημαντικότερες θέσεις στις κατά κεφαλήν εξαγωγές υπηρεσιών με 3.200 δολάρια, δηλαδή επτά και πάνω φορές υψηλότερα από το μέσο παγκόσμιο όρο (420 δολάρια).
Ωστόσο υπάρχουν αδυναμίες και καθυστερήσεις στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, όπως και ιδιοτυπίες.
Οι βασικές ιδιοτυπίες του εξωτερικού εμπορίου των υπηρεσιών είναι ότι ο εξαγωγέας δεν εξάγει κάποιο συγκεκριμένο υλικό προϊόν, αλλά μια «υπηρεσία» η οποία κατά κανόνα δεν υπάρχει, όταν ο αγοραστής αποφασίζει να την αγοράσει, δηλαδή εξάγει στην πραγματικότητα μιαν υπόσχεση. Συνεπώς τα θέματα της αξιοπιστίας του πωλητή έχουν ζωτική σημασία. Επίσης, πολλοί εξαγωγείς δεν γνωρίζουν ότι πραγματοποιούν εξαγωγές υπηρεσιών.
Τα εμπόδια που παρεμβάλλονται στο εξωτερικό εμπόριο των υπηρεσιών δεν έχουν σχέση με τα εμπόδια στις αγορές αγαθών, αλλά με την πρόσβαση των εξαγωγέων στην αγορά και με τη διακριτική μεταχείριση των ξένων προμηθευτών, προς όφελος των ντόπιων.
Η βασικότερη αδυναμία που επισημαίνεται είναι ότι η χώρα μας έχει σημαντικές επιδόσεις στις συμβατικές, τις παραδοσιακές εξαγωγές υπηρεσιών, τις μεταφορικές κυρίως τις θαλάσσιες μεταφορές και τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, κατά βάση τον τουρισμό, ενώ εμφανίζει μεγάλη υστέρηση στις εξαγωγές υπηρεσιών αιχμής της τεχνολογικής προόδου που παρουσιάζουν κατά κανόνα και το μεγαλύτερο δυναμισμό.
ΠΗΓΗ: Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ)