Πρόστιμα 15 εκατ. € σε επιχειρήσεις για συστηματική φοροδιαφυγή

Δευτέρα, 11 Μαΐου 2009 12:19
UPD:12:28

Την επιβολή προστίμων, συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ, σε επτά επιχειρήσεις για συστηματική φοροδιαφυγή, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (Yπ.E.E.) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Ελέγχων Θεσσαλονίκης εντόπισε επτά ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες, όπως επισημαίνεται, ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο με φοροδιαφυγή ύψους 7 εκατ. ευρώ, σε διάστημα ενός έτους.

Το σύνολο των καταλογισθέντων προστίμων ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ. Οι επτά εταιρείες δεν συνδέονται μεταξύ τους, αλλά χρησιμοποίησαν την ίδια μεθοδολογία, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών της Υπ.Ε.Ε., αποτελεί μια νέα μορφή οικονομικού εγκλήματος.

Πιο συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση, και οι επτά εταιρείες, οι οποίες είναι μικρομεσαίου μεγέθους, με κύκλο εργασιών 1,5 έως 2 εκατ. ευρώ, ίδρυσαν εταιρείες στην Κύπρο, δηλαδή επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκτός Κύπρου. Μέλη αυτών των επιχειρήσεων είναι λογιστικά ή δικηγορικά γραφεία, με τελικό αποτέλεσμα να αποκρύπτεται ο πραγματικός ιδιοκτήτης της επιχείρησης.

Σκοπός των παραπάνω είναι η υπερτιμολόγηση εμπορευμάτων που αγοράζουν από τρίτες χώρες, έτσι ώστε να εμφανίζουν αυξημένη αξία αγορών και κόστος πωληθέντων και ως εκ τούτου λιγότερα κέρδη, με απώτερο στόχο την αποφυγή της φορολόγησης των πραγματικών κερδών τους στην Ελλάδα.

Οι εν λόγω κυπριακές εταιρείες φαίνεται να εκδίδουν τιμολόγια σε τιμές αυξημένες έως και 400% σε σχέση με την πραγματική αξία αγοράς, όπως προκύπτει από τα τιμολόγια των προμηθευτών από τις τρίτες χώρες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα