Σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές

Δευτέρα, 11 Μαΐου 2009 14:37

Οι εισηγμένες στο ΧΑ τράπεζες κινήθηκαν σχετικά καλύτερα από το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών την εβδομάδα που πέρασε καταγράφοντας σημαντική ποσοστιαία άνοδο, με τις Γερμανικές και τις Βελγικές να εμφανίζουν ανάλογη συμπεριφορά, αναφέρει η Κύπρου Χρηματιστηριακή στην εβδομαδιαία ανασκόπηση ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών.

Υπεραπόδοση καταγράφηκε στις αμερικανικές, ακολουθούμενες από τις Βρετανικές τράπεζες, ενώ οι Γαλλικές αν και ανοδικές δείχνουν να υποαπόδωσαν σε σχέση με εκείνες άλλων ανεπτυγμένων χωρών.

Σύμφωνα με την Κύπρου Χρηματιστηριακή, το θετικό κλίμα στον τραπεζικό κλάδο δημιουργήθηκε υπό το πρίσμα της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του «stress test» στις ΗΠΑ (δηλ της άσκησης έντονα επιβαρυντικών παραδοχών), με τα μεγέθη να κινούνται σε καθησυχαστικά επίπεδα για τις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες των αμερικανικών τραπεζών και τους επενδυτές διεθνώς, να δείχνουν να εμπιστεύονται περισσότερο τις τράπεζες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Σε επίπεδο τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) οι εισηγμένες στο ΧΑ τράπεζες δείχνουν εκ πρώτης όψεως υπερτιμημένες σε σχέση με εκείνες στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης (ιδιαίτερα Γερμανικές και Γαλλικές). Όμως θα πρέπει να συνυπολογιστεί η καλύτερη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των εισηγμένων στο ΧΑ τραπεζών με την απουσία τοξικών επενδυτικών προϊόντων.

Η τιμή προς λογιστική αξία των Αμερικανικών τραπεζών για το 2009 (αναμενόμενη λογιστική αξία) κινείται στο 1,2 με τις εισηγμένες στο ΧΑ τράπεζες στο 1,1. Η σχετικά υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων των εισηγμένων στο ΧΑ τραπεζών για το 2008 στο 6,9% είναι αρκετά ελκυστική σε σχέση με άλλες χώρες με εξαίρεση τις αναπτυγμένες Ισπανία (16,6%), Αυστρία (13,1%), Σουηδία (14,9%), Νορβηγία (12,3%), Ιρλανδία (17,8%) και τη Πορτογαλία (7,3%).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα