Ρουμανία: «Λευκή Βίβλος» του Συμβουλίου Ξένων Επενδυτών

Τρίτη, 12 Μαΐου 2009 10:51

Η ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιανουαρίου 2007 αποτελεί απόδειξη της προόδου που έχει καταγράψει η χώρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών στον τομέα της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Η προώθηση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης, οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων, η σημαντική μεγέθυνση του ΑΕΠ και η ανάπτυξη της μεσαίας τάξης συνιστούν τους κυριότερους παράγοντες που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή τη θετική εξέλιξη, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο Ξένων Επενδυτών (ΣΞΕ) της Ρουμανίας στη τελευταία έκδοση της «Λευκής Βίβλου» που δημοσιοποίησε πρόσφατα.

Ωστόσο, η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, οι οποίες σχετίζονται τόσο με την οικονομική κατάσταση εν γένει όσο και με ζητήματα διαρθρωτικού χαρακτήρα. Παράλληλα, η ικανότητα των αρχών να διαχειρίζονται έργα, να διαμορφώνουν στρατηγική για την επίτευξη των προτεραιοτήτων τους και να αξιοποιούν πλήρως τους διαθέσιμους πόρους από τα ταμεία της ΕΕ δεν έχει ακόμη βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό. Η έλλειψη ποιοτικών υποδομών και ειδικά δρόμων, οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων αποτελεί μειονέκτημα για τις επιχειρήσεις αλλά και το «στενό σημείο» ολόκληρης της οικονομικής δραστηριότητας, υποστηρίζει το ΣΞΕ, προσθέτοντας πως η καταπολέμηση της διαφθοράς και η αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών με διαφάνεια από το σύστημα απονομής δικαιοσύνης απειλείται από παρεμβάσεις πολιτικού χαρακτήρα.

Βalkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα