Ανευ αμοιβής η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των κατ' επάγγελμα αγροτών

Δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
Τρίτη, 12 Μαΐου 2009 14:54
UPD:16:34

Οι κατ’ επάγγελμα αγρότες δεν υποχρεούνται να καταβάλουν αμοιβή στις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών όπου είναι μέλη, για την ενεργοποίηση των ατομικών τους δικαιωμάτων, ούτε οι Ενώσεις πρέπει να εισπράττουν οιαδήποτε αμοιβή, υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης.

«Πριν από μερικούς μήνες ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν θα πληρώσουν τις υποχρεώσεις, τα δικαιώματα του ΟΣΔΕ. Επειδή τον τελευταίο καιρό δημιουργείται μια εντύπωση θα έλεγα, και μια εκμετάλλευση από ορισμένους επιτηδείους που ζητούν από τους αγρότες μας να καταβληθούν αυτά τα δικαιώματα, θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δηλώνει ότι δεν υποχρεούνται να πληρώσουν τα δικαιώματα αυτά στις Ενώσεις», ξεκαθάρισε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Οι Ενώσεις από την πλευρά τους στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες μας είναι υποχρεωμένες να μην εισπράξουν οτιδήποτε εφόσον αυτή τη δαπάνη την αναλαμβάνει το κράτος».

Σ. Χατζηγάκης: Oι αγρότες δεν υποχρεούνται να πληρώσουν δικαιώματα στις Ενώσεις

Σ. Χατζηγάκης: Oι αγρότες δεν υποχρεούνται να πληρώσουν δικαιώματα στις Ενώσεις

«Το κράτος, η πολιτεία, η κυβέρνηση με μια σειρά ρυθμίσεων έχει τακτοποιήσει απόλυτα αυτό το ζήτημα και μπορώ να σας πω σήμερα, ευχάριστα, ότι έκανε ένα βήμα παραπάνω. Δηλαδή θα καλύψει και τους συνταξιούχους αγρότες, οι οποίοι διαθέτουν το 50% και πλέον των εσόδων τους από αγροτική εκμετάλλευση», διευκρίνισε ακόμη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ερωτηθείς εξάλλου, πόσοι είναι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και οι συνταξιούχοι, ο κ. Χατζηγάκης γνωστοποίησε πως ήδη ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει μια ανασκολόπιση των στοιχείων του και τα συγκεκριμένα στοιχεία θα ανακοινωθούν, ενώ όσον αφορά το ύψος του ποσού που θα απαιτηθεί, απάντησε: «Το ποσό δεν το ξέρουμε, ξέρουμε όμως ότι υπολογίζεται ότι θα είναι 25 εκατ. το χρόνο για τρία χρόνια». «Θα δοθεί η προκαταβολή τώρα και μετά βάση του νόμου θα συμπληρωθεί το ποσό αυτό», διευκρίνισε ο υπουργός.

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση αποκλειστικά υπεύθυνη για το χαράτσι

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Έξαρχος, τόνισε:

«Για το χαράτσι που επιβάλλεται στους αγρότες, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση, αφού δεν ολοκλήρωσε έγκαιρα τις προβλεπόμενες διαδικασίες παρά τις δικές μας επίμονες επισημάνσεις».

«Οι διαμαρτυρίες των αγροτών σε ολόκληρη τη χώρα είναι απολύτως δικαιολογημένες. Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνουμε την ξεκάθαρη θέση μας το κόστος της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων δεν πρέπει να το πληρώσουν οι αγρότες αλλά πρέπει να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και μάλιστα άμεσα», συμπλήρωσε ο κ. Εξαρχος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα