Δυσοίωνες προβλέψεις Fitch για το δημόσιο έλλειμμα

Αναθεώρηση προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε «αρνητικές»
Τρίτη, 12 Μαΐου 2009 16:37
UPD:17:06

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings αναθεώρησε την Τρίτη τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε «αρνητικές» από «σταθερές», επικαλούμενος τα επίμονα προβλήματα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.

Διατήρησε, ωστόσο, την αξιολόγησή του "A" για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητά της Ελλάδας.

«Μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη το 2001, η Ελλάδα έχει δείξει περιορισμένη ικανότητα διατηρήσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής, παρά τη μακρά περίοδο ισχυρής ανάπτυξης σε σχέση με την ευρωζώνη», επισημαίνει ο Chris Pryce, διευθυντής στην ομάδα Fitch Sovereigns.

«Έχει πετύχει έλλειμμα γενικής κυβέρνησης κάτω από το όριο 3% επί του ΑΕΠ που θέτει το Μάαστριχτ μόνο μία φορά - το 2006 - την τελευταία δεκαετία», πρόσθεσε.

Ο ξένος οίκος υπογραμμίζει ότι οι αρχές υπερεκτιμούν συνεχώς τα δημόσια έσοδα, ενώ η υπέρβαση των δαπανών αντανακλά αδυναμία ελέγχου και έλλειψη πολιτικής βούλησης.

«Σημειώνονται υψηλές δαπάνες για μισθούς στον δημόσιο τομέα, συντάξεις και εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, παρά την μερική ανακούφιση από τα χαμηλά επιτόκια», αναφέρει ο οίκος. «Ο Fitch αμφιβάλλει για την ικανότητα των αρχών να διαχειριστούν τα δημόσια οικονομικά σε ένα πιο δύσκολο διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον και προβλέπει ότι το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος θα αυξηθούν στο 6% και στο 106% του ΑΕΠ αντίστοιχα το 2009».

Ο οίκος προέβλεψε ακόμη ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) πιθανόν να υποχωρήσει κατά 2%, καθώς η μεγάλη πτώση του διεθνούς εμπορίου και η υποχώρηση της στερλίνας πλήττουν τη ναυτιλία και τον τουρισμό.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα