Πρωτόκολλα Συνεργασίας με τους δύο κεντρικούς Επιχειρηματικούς φορείς του Αζερμπαϊτζάν, υπέγραψε ο ΣΕΒ στο Μπακού, ενισχύοντας τη δικτύωσή του στις αναπτυσσόμενες αγορές του παρευξείνιου τόξου.
Οι συμφωνίες συνεργασίας αφορούν στον Οργανισμό Προώθησης Εμπορίου και Επενδύσεων (ΑZPROMO), που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας (ATIB).
Τις συμφωνίες, από την πλευρά του ΣΕΒ, υπέγραψε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του Συνδέσμου κ. Θανάσης Λαβίδας, στο πλαίσιο Ελληνο-Αζερικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, που διοργανώθηκε πρόσφατα (12.5.2009), με την ευκαιρία της αποστολής 45 ελληνικών εταιριών, που συνόδευσε τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στην επίσημη επίσκεψή του στη χώρα.
Μιλώντας στο Επιχειρηματικό Φόρουμ ο κ. Θανάσης Λαβίδας υπογράμμισε ότι το ελληνικό επιχειρηματικό άνοιγμα προς τις αναπτυσσόμενες αγορές της Κασπίας και της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να αποδώσει καρπούς σε μία εποχή έντονης αναζήτησης νέων επενδυτικών και εμπορικών προορισμών για πολλές επιχειρήσεις ως διέξοδο στην ύφεση. Το Αζερμπαϊτζάν επηρεάζεται σε μικρό βαθμό από την διεθνή οικονομική κρίση και αυξάνει σταθερά τον ρυθμό ανάπτυξης χάρις στα μεγάλα ενεργειακά του αποθέματα.
Αναφερόμενος στον ενεργειακό τομέα ο κ. Λαβίδας σημείωσε ότι έχει, ήδη, δρομολογηθεί διμερής συνεργασία και η Ελλάδα προβλέπεται να είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα εισάγει αζέρικο φυσικό αέριο, το οποίο θα διοχετεύεται προς τις δυτικές αγορές, μέσω του αγωγού Interconnector. Ευκαιρίες όμως για τις ελληνικές εταιρίες υπάρχουν και σε άλλους τομείς -τόνισε ο κ. Λαβίδας-καθώς η Αζερική Κυβέρνηση δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των μη πετρελαϊκών τομέων της οικονομίας, μέσα από την προώθηση ενός προγράμματος ανάπτυξης της βιομηχανίας κυρίως στην περιφέρεια. Σημειώνεται, ότι η χώρα πραγματοποιεί εισαγωγές ευρέος φάσματος α΄ υλών και προϊόντων για τις παραγωγικές και καταναλωτικές της ανάγκες (8 δις $ ετησίως), όπου διαπιστώνεται η τάση αναζήτησης νέων προμηθευτών.
Οι Έλληνες επιχειρηματίες κατά τις επαφές τους εντόπισαν ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον στους τομείς των κατασκευών και στα δομικά υλικά -δεδομένου ότι ο εκσυγχρονισμός υποδομών αποτελεί υψηλή προτεραιότητα -στα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και υδροδότησης, στις τηλεπικοινωνίες, στα φαρμακευτικά, στα τρόφιμα, στις υπηρεσίες διαχείρισης αναπτυξιακών προγραμμάτων και στον τουρισμό.