Συμφωνία Gazprom - Eni για αύξηση χωρητικότητας του South Stream

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2009 19:46

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom και η ιταλική ENI υπέγραψαν σήμερα μια συμφωνία με την οποία οποίο δεσμεύονται να διπλασιάσουν τη δυνατότητα μεταφοράς του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού South Streem.

Η συμφωνία υπεγράφη στο Σότσι από τους γενικούς διευθυντές της Gazprom και της ENI, Αλεξέι Μίλερ και Πάολο Σκαρόνι αντίστοιχα, παρουσία των πρωθυπουργών της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πρόκειται για μια τροποποίηση στη συμφωνία που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές το 2007. Προβλέπει κυρίως ότι η δυνατότητα μεταφοράς του τμήματος του αγωγού που θα περνά κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα θα φτάνει τα 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αντί για 31 δισ. κυβικά μέτρα. Παράλληλα, "ρυθμίζεται το θέμα του μάρκετινγκ του φυσικού αερίου στο πλαίσιο του σχεδίου", αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Ο αγωγός θα περάσει κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα συνδέοντας τη Ρωσία με τη Βουλγαρία, απ' όπου το βόρειο παρακλάδι του θα φτάσει μέχρι την Αυστρία ενώ το νότιο θα εκτείνεται μέχρι την Ελλάδα και την Ιταλία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα