Στις ενεργειακές συμφωνίες, τις οποίες έχει συνάψει η Ελλάδα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης και είχε συναντήσεις με τον υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη, τους υφυπουργούς Γ. Βλάχο και Γ. Μπούγα, και τους γενικούς γραμματείς.
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας οδεύει γοργά προς ολοκλήρωση, ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη προχωρά χωρίς εμπόδια, ο αγωγός Κομοτηνή - Χάσκοβο προχωρά επίσης, ενώ σχεδιάζεται νέος σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρειο Ελλάδα.
«Η εντολή που έδωσα στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, «είναι να συνεχίσει με την ίδια μεθοδικότητα, την ίδια και ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Να συνεχίσουν με την ίδια εξωστρέφεια, την ίδια αποτελεσματικότητα την εφαρμογή της ενεργειακής μας πολιτικής. Να συνεχίσουν δηλαδή να προωθούν με υπευθυνότητα τα συμφέροντα της χώρας».
Σχολιάζοντας την υπογραφή της συμφωνίας για τον South Stream την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση «εφαρμόζει με συνέπεια υπεύθυνη πολιτική πολλαπλών οδεύσεων και εναλλακτικών λύσεων που ενισχύει την Ελλάδα και συμβάλει καθοριστικά στην ενεργειακή εξασφάλιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο Πρωθυπουργός ζήτησε, μάλιστα, από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ να αναλαμβάνει κάθε εβδομάδα «μια καινούργια δράση που θα κάνει τη ζωή των συμπολιτών μας πιο άνετη, τους έλληνες επιχειρηματίες και τους καταναλωτές να νιώθουν πιο ασφαλείς».
Όσον αφορά στα θέματα της αγοράς και των τιμών, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι μειώσεις τιμών και οι ανακλήσεις αυξήσεων είναι περισσότερες από τις ανατιμήσεις, ενώ καταγράφεται σημαντική μείωση τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης.
Στάθηκε ιδιαίτερα στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τη νέα Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς (ΥΠΕΑ), καθώς και στα μέτρα που ελήφθησαν για τις αγορές πετρελαιοειδών και γάλακτος. Όπως τόνισε, προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελούν η προστασία του καταναλωτή και η καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού.
Αναφερόμενος στις πολιτικές στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων και ιδίως των μικρομεσαίων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ), ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι στη δεύτερη φάση του προγράμματος θα δανειοδοτηθούν άλλες 50.000 επιχειρήσεις, ανεβάζοντας το ύψος των δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου στα 9,5 δισ. ευρώ και τον αριθμό των ωφελούμενων επιχειρήσεων σε 77.000.
Στον τομέα της ενέργειας, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων και τις πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας ενώ τόνισε ότι την τελευταία πενταετία τριπλασιάστηκε η εγκατεστημένη ισχύς των Ανανεώσιμων Πηγών. Όπως είπε, όλα αυτά βάζουν τη χώρα μας στο δρόμο της «πράσινης» ανάπτυξης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ